Несторовић каже да куповне креме са заштитиним фактором нису безопасне и открива рецепт за потпуно безбедну домаћу заштитну крему

9 јула, 2021

Др Бранислав Несторовић каже да куповне креме са заштитиним фактором нису безопасне и открива рецепт за потпуно безбедну домаћу заштитну крему.


Бранислав Несторовић, педијатар, алерголог и пулмолог у Универзитетској болници Тиршова, гостујући у “Јутарњем програму” рекао је да је на делу манија заштите од сунца.

Саветује коришћење природних препарата, а има и рецепт за природну крему против УВ зрачења.

Сунчање убрзава старење, па самим тим и појаву бора и треба наћи меру у томе, нарочито током летњих месеци, напомиње др Бранимир Несторовић.

По речима др Несторовића корисно је и добро проводити минимум сат времена дневно на сунцу, а крема коју препоручује можете сами направити и користити је током сунчања.

Како направити крему др Несторовића
НЈегов савет је користити крему за сунце од природних састојака, која има фактор заштите од 48.

​Састојци:
80г маслиновог уља10г уља семенке малине10г цинкове пастеОва крема штити кожу током сунчања, а при том је потпуно природна.
“Осамдесет одсто маслиновог уља, десет одсто уља од коштица малине и десет одсто цинк-оксида, који се може узети у облику пасте у апотеци. То кад помешате је потпуно сигурно и безбедно”, наводи Несторовић.

Рецепт је потпуно безбедан и делотворан, тврди педијатар Универзитетске болнице “Тиршова”.

Не претерујте са мазањем!

Несторовић каже и да не треба претеривати са кремама за заштиту од сунца, јер уопште нису безопасне.

“Замислите сада на плажи или у базену када хиљаде људи уђе намазано у воду. Те креме се разлажу у води и ви онда ту хемију поново упијате преко коже”, каже Несторовић, напомињући да се треба мазати, али да не треба претеривати.

Родитељи, ПАЖЊА!
Што се тиче дужих путовања, Несторовић наводи да родитељи треба обавезно да понесу довољно воде и да брину о томе да се деца редовно хидрирају.

“Најважније је да понесете довољно течности и то воде у стакленој амбалажи или чај у термосу”, каже Несторовић.

Према његовим речима, данас је на делу та манија заштите од сунца.

“Кажу сунце је штетно. Ултра-љубичасти зраци оштећују очи, али за то имате наочаре за сунце. Што се коже тиче, сунцу се не треба излагати у периодима када је највећи индекс зрачења. Али треба рећи и да је сунчање неопходно за живот”, истиче овај педијатар.

Извор: magazin.novosti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама