Несторовић: “Оптужују ме да ширим оптимизам без покрића, али ја стварно тако видим ову ситуацију…”

14 марта, 2020

 

 

Професор Бранимир Несторовић, пулмолог Универзитетске дечје клинике у Тиршовој каже да је Србија одлично припремљена и да се чини све да се избегне експлозивна епидемија корона вируса, али и да смо имали среће што вирус није раније дошао с обзиром на то колико наших људи ради у иностранству.

“Грађани се плаше ковида 19, јер имају асоцијацију на кугу и колеру. Мисле да ће људи мртви да падају по улицама а ово је далеко од тога. Од овог вируса у свету је умрло више од 4.000 људи, а од обичног грипа ове сезоне 88.000 особа”, рекао је Несторовић у интервјуу који ће “Политика” објавити у недељу.

Он је рекао да га много не узбуђују лоши коментари на његов рачун, и да они имају политичку позадину.

“Оптужују ме да ширим оптимизам без покрића, али ја стварно тако видим ову ситуацију. Цео живот сам насмејан, сигурно нећу да плачем. Очигледно некоме смета све што кажем. Већ 20 година причам о важности прања руку, а сада када је то Александар Вучић подржао и изговорио, почели су да ме нападају да сам то од њега чуо”, рекао је он и додао: “Неки сматрају да сам ја Вучићев штит и да ако мене “оборе”, онда ће се показати да здравствена комисија коју је он оформио није компетентна, да држава није спососбна да се избори са проблемом и да су доведени људи по политичкој основи”.

Професор Бранислав Тиодоровић, бивши директор Института за јавно здравље у Нишу оцењује да је формирање кризног штаба за сузбијање ковида 19 добар потез који је урађен у правом тренутку јер се улази у другу фазу развоја могуће епидемије.

“То ће довести до боље и ефикасније организације рада и бржег проналажења могућих заражених људи из контаката са оболелима. Очекује се и боља координација, као и укључивање других клиника попут КЦ у Крагујевцу, а по потреби оболели ће се смештати и на инфективна одељења болница у Ваљеву, Пироту, Ужицу, Сомбору”, рекао је он за “Политику”.

Наглашава и да ће формирање кризног штаба утицати на то да се одлуке стручњака могу мењати из дана у дан, у зависности од епидемиолошке ситуације.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Несторовић: “Оптужују ме да ширим оптимизам без покрића, али ја стварно тако видим ову ситуацију…”"

  1. Mrs. M каже:

    Mozda je od obicnog gripa umrlo 88000 ljudi, ali postoji vakcina i izbor /neodgovornost rizicnih grupa je da li hoće ili neće da se vakcinisu. Ovde vakcine jos uvek nema. A i, kad su zbog obicnog gripa zatvaranje granice, proglasena pandemija i vanredno stanje u pola zemalja?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама