Нетачно да ће се у школу ићи од 12.30 до 16.30

6 априла, 2019

Радни дан у основним школама које ће од 1. септембра бити укључене у пилот-пројекат једносменске наставе неће трајати од 12.30 до 16.30 сати, како су то пренели поједини таблоиди.


У Министарству просвете за Данас кажу да та информација није тачна и да ће школе почињати са наставом у осам или девет сати, односно како саме буду организовале своје радно време, а да ће ученици након редовне наставе у школи имати и различите ваннаставне активности.

– Идеја је да се ученицима понуде добро осмишљене активности након редовне наставе, али тако да своје време после редовне наставе ученици користе у функцији развоја. Примера ради, данас много родитеља ради од девет до 17 часова, па док дођу кући то је већ 18 часова. Дете је, по садашњем, школу завршило већ око 13.30 часова и „самује“ до 18 часова. Ми желимо да то време искористи да ради домаћи задатак, да учи страни језик, да се бави спортом, свира инструмент, да стиче предузетничке вештине у ученичкој задрузи и слично – објашњавају у Министарству просвете.

Напомињу да школе у којима ће од јесени бити уведена једносменска настава још нису изабране. План је да у пилот-пројекат буде укључено 240 основних школа из целе Србије, које ће морати да задовоље одређене услове, пре свега да имају простор, затим сопствену кухињу или могу да организују кетеринг…

Пише: В. А.

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Нетачно да ће се у школу ићи од 12.30 до 16.30

  1. Manos каже:

    Mislim da to treba da se uredi na državnom nivou, a ne “kako ko hoće”, jer se onda pravi haos. A gse je haos, tu su i manipulacije. Npr šta je sa radom profesora u više ustanova?

  2. B каже:

    Samo još jedno “pilotiranje” nad obrazovnim sistemom ove kikiriki-banana-kukuvazegama države.

  3. Неко каже:

    Samo se pitam ko će to da plaća. Možda ministar sa “preduzetničkim kompetencijama”.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама