Невакцинисана деца неће моћи у вртић

26 октобра, 2017

Родитељи више неће моћи да воде невакцинисану децу у вртић, јер им педијатри неће давати потврде којом се доказује да је дете здраво за колектив. Ово је прва, оштрија, мера коју је здравствени систем применио управо због повећаног ризика од епидемије малих богиња.
Овакво обавештење изненадило је родитеље који своју децу лече на педијатрији у Дому здравља Стари град, општини иначе познатој по малом обухвату вакцинисаних ММР цепивом (мале богиње, рубеоле и заушке).
У Србији је иначе смањена вакцинисаност деце ММР вакцином, због чега прети да се наруши колективни имунитет и на тај начин повећа шанса за настанак епидемије малих богиња.
– Иако од Градског завода за јавно здравље свим домовима здравља редовно стижу дописи да се мора радити на повећању процента вакцинисане деце, неке установе нису истакле оваква обавештења, али смо ми самоиницијативно одлучили да се озбиљно позабавимо овим питањем. У обавештењу смо навели члан, како би се родитељи на лицу места уверили да то није нешто што им намећу здравствене установе по себи, већ је то законска регулатива која треба да се поштује – објашњава директорка, др Весна Јањушевић, која додаје да су се о овој мери консултовали и са лекарима и епидемиолозима.

Наведен је члан Закона да родитељи не би помисли да је дом здравља то самоиницијативно урадио
Фото: Ана Ристовић / РАС Србија


 
Она каже да ово није био једини вид апела родитељима да поведу рачуна о здрављу деце.
Обавештења о вакцинацији и на кућну адресу
– Будући да према нашим подацима, око 500 деце није примило потребне вакцине решили смо да свим родитељима на кућну адресу пошаљемо и писмена обавештења да је вакцинација обавезна. Можемо да кажемо да је апел дао резултате, па смо за месец дана вакцинисали око 200 малишана, а још скоро 200 дописа се вратило као непознате адресе, тако да ћемо проверити шта је и са тим – истиче Јањушевић.

Педијатри нису хтели да “уцењују” родитеље

Kако “Блиц” сазнаје, ова мера требало је да се примењује још раније, али су се многи педијатри бунили и нису желели да на овакав начин уцењују родитеље.
Све се, међутим, променило због опасности до епидемије малих богиња, која већ увелико траје на Kосову, а могла би врло брзо да се прелије и у Србију.
Због тога је наложено свим домовима здравља у Србији да не издају потврде за вртиће невакцинисаној деци, јер то налаже Закон о заштити становништва од заразних болести, по коме малишани која нису примила све обевезне вакцине не могу да бораве у колективу.
Овај члан закона, међутим, не може да се примењује на школску децу, јер су у нашој земљи на снази два закона, која су у колизији.
Тачније, Законом о заштити становништва од заразних болести невакцинисана деца не могу да се упишу у основну школу, а Закон о основном образовању и васпитању налаже да је основна школа обавезна за све.

Сумња на морбиле и у Нишу

У Нишу постоји сумња да је једно дете оболело од малих богиња, које није вакцинисано, каже начелник Центра за контролу и превенцију болести Института за јавно здравље Ниш, др Зоран Величковић.
– У петак ће одговарајући материјал тог детета бити послат на анализу у Институт за вирусологију “Торлак” и наредне недеље знаћемо да ли дете има богиње или је нешто друго у питању – изјавио је Величковић.
Према његовим речима, од почетка године, педијатри су за шесторо деце посумњали да имају мале богиње, али су анализе показале да се ипак није радило о богињама.
Соња Тодоровић, Ана Ристовић
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Невакцинисана деца неће моћи у вртић"

  1. Milica каже:

    Hvala bogu. Dobro su se setili. Ovo je odavno trebalo da se uvede. I hit o da se usaglase ta dva zakona pa da ni u školu ne mogu da idu nevakcinisani. Ugrožavanje svoje i tuđe dece…ko da ih imamo za bacanje…

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама