“Nevakcinisano dete ima pravo na predškolsko” – tvrdi Zaštitnik građana

9 februara, 2022

Zaštitnik građana zatražio je od Predškolske ustanove „Bucko“ iz Sokobanje da dete iz tog mesta koje od rođenja nije vakcinisano hitno upiše u pripremni predškolski program u skladu sa zakonom kako bi mu bilo omogućeno da ostvari svoje pravo na obrazovanje i vaspitanje.

U postupku kontrole pravilnosti i zakonitosti rada nadležnih organa, pokrenutom po pritužbi roditelja deteta, Zaštitnik građana utvrdio je propuste u radu Predškolske ustanove „Bucko“ i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja čime je povređeno pravo deteta na obavezno obrazovanje.

Predškolska ustanova je, po mišljenju Zaštitnika građana, učinila propust u radu jer je suprotno zakonu odbila zahtev za upis nevakcinisanog deteta kome je vakcinacija prema lekarskom izveštaju iz novembra 2021. godine po preporuci imunologa odložena za još po tri meseca, dok je resorno ministarstvo načinilo propust jer po saznanju da dete nije upisano u predškolsku ustanovu nije preduzelo mere kako bi se ispravio propust predškolske ustanove.

Zaštitnik građana navodi da Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Pravilnik o imunizaciji i načinu zaštite lekovima ne predviđaju da je prilikom upisa u predškolsku ustanovu potreban poseban dokument koji roditelj ili staratelj treba da priloži, ali ističe da je za boravak deteta u kolektivu neophodna potvrda izabranog pedijatra kojom se dokazuje vakcinalni status.

U preporukama za otklanjanje nedostataka, Zaštitnik građana traži da predškolska ustanova bez odlaganja upiše dete i da se odmah po upisu obrati Ministarstvu zdravlja kako bi utvrdila da li potvrda koju su roditelji deteta podneli uz zahtev za upis predstavlja podobnu ispravu za boravak deteta u ustanovi, kao i da u roku od 15 dana obavesti Zaštitnika građana o postupanju po preporukama.

Od nadležnog ministarstva Zaštitnik građana traži da izvrši inspekcijski nadzor u predškolskoj ustanovi „Bucko“ kako bi utvrdilo da li je izvršen upis deteta u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i da o rezultatima nadzora obavesti Zaštitnika građana u roku od 30 dana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama