Невероватан гест: Молер Жељко БЕСПЛАТНО ће окречити породилиште на Звездари, прикупља материјал и тражи помоћ за сређивање подова

фебруар 12, 2024

Жељко Сутуљић, молер из Љига, показао је хуманост каква се данас ретко виђа. Он је своје занатске услуге понудио Градској болници на Звездари, па ће тако у наредним данима комплетно средити зидове на патологији трудноће у овој установи. Пронашао је спонзоре који ће донирати материјал, његов рад биће бесплатан, али потребна му је помоћ и око подова који захтевају приличну обнову, пише Нова портал.

Foto: Privatna arhiva

Да су услови у породилиштима недостојни човека, а нарочито недостојни да се у њима дешава рођење новог живота, познато је сваком ко је икад крочио у скоро па било које породилиште у Србији.

О томе сведоче и различите фотографије из породилишта широм Србије које константно круже друштвеним мрежама, а на којима се види буђ на зидовима, затим покварене славине у купатилима, испуцале плочице, огуљени подови у собама, разваљени ормарићи поред кревета…

Због тога је Жељко који је по струци молер, али је као отац свестан кроз шта све једна жена пролази у породилишту, одлучио да своје занатске услуге понуди породилишту у Градској болници Звездара у ком је његова жена требало да се породи.

Жељко за Нова портал говори све о овој хуманој и великој идеји.

„Ја сам молер, али пре свега супруг и отац. Слушао сам претходних дана све о немоћној Марици из Сремске Митровице која је због акушерског насиља остала без своје бебе, али и о другим женама које су по друштвеним мрежама писале шта су све преживеле. И растужио сам се, готово па расплакао због тога“, каже овај племенити човек.

Пошто је, како прича, његова жена требало да се породи у Градској болници Звездара, али није због пандемије коронавируса, он се досетио да контактира докторку из те установе и да јој каже каква му је идеја.

„Заправо, ово је била идеја моје супруге јер ни она није остала имуна на све тужне приче претходних дана. Сетили смо се докторке Светлане Ерић, она је шеф патологије трудноће, позвао сам је и питао да ли би било изводљиво да средим зидове на том одељењу. Дакле, да измалтеришем где је потребно, изглетујем, окречим. Све комплетно“, прича наш саговорник.

Докторка је, каже Жељко, била одушевљена.

„Рекла нам је да је то супер прича јер тренутно стање на одељењу није сјајно с обзиром на то да немају донација и да сигурно десетак година ништа није реновирано.“

Жељко је пре неколико дана отишао у породилиште на Звездари како би проценио шта је све потребно урадити и колико ће му бити потребно материјала.

„Када сам у глави направио неки план, одмах сам почео да контактирам познанике и фирме које имају велике компаније са материјалом који нам је потребан, тако да су неке од њих пристале. Било је и оних који се нису одазвали мом позиву, али Боже мој, идемо даље“, каже позитивни Жељко.

Иако је првобитни план био да среди зидове у свим собама, амбулантној сали и једном апартману на овом одељењу, Жељко је одлучио да прошири своју идеју, па је тако путем друштвених мрежа позвао све који би желели да учествују у овој акцији и да му помогну да се замене дотрајали подови.

„Било би сјајно да труднице уз чисте зидове добију и нове подове. Тренутно су у функцији стари линолеуми, али су дотрајали. Потребна је замена. Поред новог пода, тражимо и око 15 ормарића односно ноћних сточића за личне ствари који би стајали поред кревета. Ормарићи су потребни, не могу жене држати ствари на поду“.

Изричито каже да не жели да има икакве везе са новцем, па стога нема никаквог прикупљања пара, него је све искључиво у виду донираног материјала.

„Јако је незахвално прикупљати новац и ја не желим да имам икакве везе с парама. Ко жели да помогне, може да купи оно што је потребно и да учествује материјалом, а ја ћу кроз свој рад то учинити“.

Постојала је идеја и о сређивању заједничког купатила за труднице, међутим за сада је то на дугачком штапу.

„Тешко је наћи спонзоре и уопште људе који би желели да издвоје своје време и учествују у заједничким радовима. Ја то разумем. Сви имају неке своје обавезе и у реду је, ко може, добродошао је, ко не може, нема везе. Ја још увек не знам колико ћу имати посла у породилишту јер је стари објекат у питању, зидови су високи, док не кренете да радите не знате шта вас чека, али сигурно је да ће ми бити потребна макар једна недеља“.

Нада се да ће радови почети око 8. марта, када се обележава Дан жена. Ипак, још увек нема сав потребан материјал.

Зато и позива све људе који имају добру вољу да помогну.

„Акценат је на материјалу који је мени потребан за рад тамо, а позивамо све људе који желе да допринесу и другим материјалом. Питају ме људи да ли треба постељина, јастуци, међутим нисам питао докторку шта им је потребно, али претпостављам да тога неће бити вишка ако неко донира. Мени је фокус био на мој рад јер сам ја желео да понудим своје руке. Е сад, кад смо већ кренули у даљу причу, ето, апелујем на све да ми се придруже и да заједно оплеменимо простор за наше труднице и будуће генерације које долазе“, каже овај молер.

Извор: Нова портал

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Невероватан гест: Молер Жељко БЕСПЛАТНО ће окречити породилиште на Звездари, прикупља материјал и тражи помоћ за сређивање подова

  1. Ivana каже:

    Da li je moguće da nema komentara na ovakvu vest? Dobro se dobrim vraća. Bravo za ovog čoveka velikog srca.

  2. Gv каже:

    Zašto Ministarstvo ne kupi materijal i plati još neke majstore. Čemu služi Ministarka. Jedan čovek je malo. Bravo za njega hajde i ostali možda i zaposleni da daju neki evro za materijal.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама