Neverovatan gest: Moler Željko BESPLATNO će okrečiti porodilište na Zvezdari, prikuplja materijal i traži pomoć za sređivanje podova

februar 12, 2024

Željko Sutuljić, moler iz Ljiga, pokazao je humanost kakva se danas retko viđa. On je svoje zanatske usluge ponudio Gradskoj bolnici na Zvezdari, pa će tako u narednim danima kompletno srediti zidove na patologiji trudnoće u ovoj ustanovi. Pronašao je sponzore koji će donirati materijal, njegov rad biće besplatan, ali potrebna mu je pomoć i oko podova koji zahtevaju priličnu obnovu, piše Nova portal.

Foto: Privatna arhiva

Da su uslovi u porodilištima nedostojni čoveka, a naročito nedostojni da se u njima dešava rođenje novog života, poznato je svakom ko je ikad kročio u skoro pa bilo koje porodilište u Srbiji.

O tome svedoče i različite fotografije iz porodilišta širom Srbije koje konstantno kruže društvenim mrežama, a na kojima se vidi buđ na zidovima, zatim pokvarene slavine u kupatilima, ispucale pločice, oguljeni podovi u sobama, razvaljeni ormarići pored kreveta…

Zbog toga je Željko koji je po struci moler, ali je kao otac svestan kroz šta sve jedna žena prolazi u porodilištu, odlučio da svoje zanatske usluge ponudi porodilištu u Gradskoj bolnici Zvezdara u kom je njegova žena trebalo da se porodi.

Željko za Nova portal govori sve o ovoj humanoj i velikoj ideji.

„Ja sam moler, ali pre svega suprug i otac. Slušao sam prethodnih dana sve o nemoćnoj Marici iz Sremske Mitrovice koja je zbog akušerskog nasilja ostala bez svoje bebe, ali i o drugim ženama koje su po društvenim mrežama pisale šta su sve preživele. I rastužio sam se, gotovo pa rasplakao zbog toga“, kaže ovaj plemeniti čovek.

Pošto je, kako priča, njegova žena trebalo da se porodi u Gradskoj bolnici Zvezdara, ali nije zbog pandemije koronavirusa, on se dosetio da kontaktira doktorku iz te ustanove i da joj kaže kakva mu je ideja.

„Zapravo, ovo je bila ideja moje supruge jer ni ona nije ostala imuna na sve tužne priče prethodnih dana. Setili smo se doktorke Svetlane Erić, ona je šef patologije trudnoće, pozvao sam je i pitao da li bi bilo izvodljivo da sredim zidove na tom odeljenju. Dakle, da izmalterišem gde je potrebno, izgletujem, okrečim. Sve kompletno“, priča naš sagovornik.

Doktorka je, kaže Željko, bila oduševljena.

„Rekla nam je da je to super priča jer trenutno stanje na odeljenju nije sjajno s obzirom na to da nemaju donacija i da sigurno desetak godina ništa nije renovirano.“

Željko je pre nekoliko dana otišao u porodilište na Zvezdari kako bi procenio šta je sve potrebno uraditi i koliko će mu biti potrebno materijala.

„Kada sam u glavi napravio neki plan, odmah sam počeo da kontaktiram poznanike i firme koje imaju velike kompanije sa materijalom koji nam je potreban, tako da su neke od njih pristale. Bilo je i onih koji se nisu odazvali mom pozivu, ali Bože moj, idemo dalje“, kaže pozitivni Željko.

Iako je prvobitni plan bio da sredi zidove u svim sobama, ambulantnoj sali i jednom apartmanu na ovom odeljenju, Željko je odlučio da proširi svoju ideju, pa je tako putem društvenih mreža pozvao sve koji bi želeli da učestvuju u ovoj akciji i da mu pomognu da se zamene dotrajali podovi.

„Bilo bi sjajno da trudnice uz čiste zidove dobiju i nove podove. Trenutno su u funkciji stari linoleumi, ali su dotrajali. Potrebna je zamena. Pored novog poda, tražimo i oko 15 ormarića odnosno noćnih stočića za lične stvari koji bi stajali pored kreveta. Ormarići su potrebni, ne mogu žene držati stvari na podu“.

Izričito kaže da ne želi da ima ikakve veze sa novcem, pa stoga nema nikakvog prikupljanja para, nego je sve isključivo u vidu doniranog materijala.

„Jako je nezahvalno prikupljati novac i ja ne želim da imam ikakve veze s parama. Ko želi da pomogne, može da kupi ono što je potrebno i da učestvuje materijalom, a ja ću kroz svoj rad to učiniti“.

Postojala je ideja i o sređivanju zajedničkog kupatila za trudnice, međutim za sada je to na dugačkom štapu.

„Teško je naći sponzore i uopšte ljude koji bi želeli da izdvoje svoje vreme i učestvuju u zajedničkim radovima. Ja to razumem. Svi imaju neke svoje obaveze i u redu je, ko može, dobrodošao je, ko ne može, nema veze. Ja još uvek ne znam koliko ću imati posla u porodilištu jer je stari objekat u pitanju, zidovi su visoki, dok ne krenete da radite ne znate šta vas čeka, ali sigurno je da će mi biti potrebna makar jedna nedelja“.

Nada se da će radovi početi oko 8. marta, kada se obeležava Dan žena. Ipak, još uvek nema sav potreban materijal.

Zato i poziva sve ljude koji imaju dobru volju da pomognu.

„Akcenat je na materijalu koji je meni potreban za rad tamo, a pozivamo sve ljude koji žele da doprinesu i drugim materijalom. Pitaju me ljudi da li treba posteljina, jastuci, međutim nisam pitao doktorku šta im je potrebno, ali pretpostavljam da toga neće biti viška ako neko donira. Meni je fokus bio na moj rad jer sam ja želeo da ponudim svoje ruke. E sad, kad smo već krenuli u dalju priču, eto, apelujem na sve da mi se pridruže i da zajedno oplemenimo prostor za naše trudnice i buduće generacije koje dolaze“, kaže ovaj moler.

Izvor: Nova portal

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Neverovatan gest: Moler Željko BESPLATNO će okrečiti porodilište na Zvezdari, prikuplja materijal i traži pomoć za sređivanje podova

  1. Ivana kaže:

    Da li je moguće da nema komentara na ovakvu vest? Dobro se dobrim vraća. Bravo za ovog čoveka velikog srca.

  2. Gv kaže:

    Zašto Ministarstvo ne kupi materijal i plati još neke majstore. Čemu služi Ministarka. Jedan čovek je malo. Bravo za njega hajde i ostali možda i zaposleni da daju neki evro za materijal.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama