Ницање зуба и повишена температура

4 марта, 2017

 
Родитељи се често обраћају педијатру због јединог симптома код детета у виду повишене температуре. Поред тога наглашавају да детету расту зубићи, да је расположено, добро једе и спава. С обзиром да није постојало медицинско објашњење ове појаве, бројна истраживања су спроведена у циљу доказивања повезаности ницања зубића и повишене температуре.

Ницање зубића је релативно безболно за већину деце, почиње од трећег месеца и завршава се око петнаестог месеца, најчешће између четвртог и седмог месеца. Прво расту предњу зуби – секутићи, обично прво доњи па горњи, затим су следећи очњаци и на крају кутњаци, мада се мора нагласити да је распоред раста зуба индивидуалан. С обзиром да су секутићи већи од осталих зуба, претпоставља се да при ницању узрокују више бола, док раст задњих зуба може да прође непримећено. До краја треће године дете има 20 млечних зубића, а око шесте године долази до замене млечних зубића сталним зубима.
Класични симптоми ницања зуба укључују појачано лучење пљувачке, стављање рукица у уста, одбијање чврсте хране, отечене десни, раздражљивост, буђење у току ноћи, оспу на лицу, највише око уста, запушеност носа, ређе дијареју, пеленски дерматитис или кашаљ. Чак и када се појаве наведени симптоми, то не мора да значи да ће зубић сутрадан бити видљив, већ је то припремна фаза која се јавља 4 дана пре појаве зубића и највише 3 дана после, иако већина родитеља мисли да та фаза траје пар недеља или чак месеци. Многи педијатри сматрају да ти симптоми немају везе са ницањем зуба и да је то физиолошки феномен у виду фазе нормалног развоја детета.
Са друге стране, често се у току ове фазе јавља и повишена телесна температура и око тога постоје контроверзе и супротстављена мишљења. Прва група аутора нуди објашњење појаве фебрилности тако што деца тада долазе у контакт са многим микроорганизмима, посебно вирусним инфекцијама, које узрокују пораст телесне температуре. Посебно је то уочљиво око шестог месеца, када долази до пада нивоа заштитних антитела које је дете примило у току трудноће и путем мајчиног млека. Температура је обично лако повишена, до 38оЦ, и често је једини симптом.
ницање-зубицаДеведесетих година прошлог века је група аустралијских научника спровела седмомесечно истраживање у колективима за боравак деце. Родитељи су свако јутро пријављивали постојање симптома ницања зубића, а стоматолози су прегледали уста у току дана и мерили температуру. Истраживачи су доказали да током раста зубића не постоји значајан пораст телесне температуре код деце. Такође није потврђена повезаност ни са другим симптомима ницања зубића као што су проблеми са спавањем, дијареја или пеленски ојед.
За разлику од тога, једна недавна америчка студија је указала на то да ипак може да се говори о значајној корелацији између ницања зуба и класичних симптома. Аутори су претпоставили да појачано лучење пљувачке доводи до разређивања столице и настанка дијареје, што има за последицу настанак пеленског дерматитиса. Иритација десни због ницања зуба је у ствари блага форма запаљенске реакције, која може довести до лаког пораста телесне температуре. Аутори су понудили још једно објашњење, да је раст зубића нека врста стреса за организам детета, која смањује функцију имунског система, тако да је дете подложније инфекцијама које имају наведене симптоме
На крају треба дати савете родитељима како да дете што безболније прође кроз период ницања првих зубића. Пре свега се препоручују орални гелови који смањују бол, затим гумене играчке у виду прстена, тзв. глодалице или масажа десни. Уколико је дете доста раздражљиво, као крајња мера се саветује употреба антипиретика (парацетамол, ибупрофен), који делују и аналгетски, одн. смањују бол. Треба бити обазрив са дужом применом ових препарата, пре свега због тога што у основи симптома могу бити друге болести, као што је запаљење ува или неке вирусне инфекције, где се препоручује посета педијатру. Детету треба пружити утеху у виду грљења, љубљења или држања у наручју. Код старије деце која једу чврсту храну треба пробати и са препеченим тостом или парчићима јабуке, као и хладним напицима у виду сока или јогурта.
Извор: dr-raketic.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама