Нишка школа СМС-ом обавештава родитеље ако је дете изостало са наставе

Електронски дневници постали су нормална појава у нашим школама. Међутим, у једној нишкој школи направили су и апликацију која родитеље обавештава о изостанку деце из школе.


Родитељи из Основне школе „Десанка Максимовић“ из Чокота код Ниша, немају више разлога за бригу. Они у сваком тренутку имају информацију где је њихово дете. СМС поруком, мајка двоје ученика ове школе, Јасмина Момчиловић, обавештена је о изостанку.

„То је велика ствар и за родитеље и за школу. Родитељи су обавештени где им је дете и зато смо задовољни, презадовољни“, каже мајка ученика Јасмина Момчиловић.
Милена Симић истиче да је пре свега, повећана безбедност деце.
„Ова апликација фунционише добро, јер смо скоро водили дете код зубара и добили смо СМС да је одсутно из школе“, објашњава мајка ученика Милена Симић.
Родитељи се о изостанку обавештавају већ на првом часу, а овај СМС сервис направио је наставник информатике Филип Клаин.
„На идеју да направимо ову апликацију дошли смо када смо приметили да неки ученици не долазе у школу, а њихови родитељи то не знају“, објашњава Клаин.
Апликација се примењује тек десетак дана и изазива одличне реакције.
Директор школе Миљан Бојанић каже да је то једна од мера помоћу које се повећава безбедност.
„То је и један од наших приорета да деца буду безбедна и да родитељи имају осећај сигурности“, додаје Бојанић.
Ова школа једна је од првих у Нишу која родитељима омогућава да оцене своје деце виде преко интернета, у електронском дневнику.
„Нама су све лепо објаснили. Дали су нам сајт школе, свако дете има своју шифру. Ми укуцамо ту шифру и све лако функционише“, каже мајка ученика Јелена Стаменковић.
Школа у Чокоту посебна је по томе што има осам истурених одељења, а више од 200 малишана путује аутобусом. Због тога апликација и електронски дневник још више добијају на значају.