„Nismo protiv eksterne kontrole, ali ne može nastavnik srpskog da ocenjuje profesora matematike”

28 maja, 2016

Prosvetni radnici se protive ovakvom načinu evaluacije, gde nastavnik srpskog jezika kontroliše profesora iz matematike.
Kako prenosi čačanski portal Ozonpres, predsednik Sindikata obrazovanja Čačak Vladimir Adžić, sutra će se u 8 časova ispred Gimnazije održati protest prosvetnih radnika sa cele teritorije grada kao znak podrške odluci tri čačanske srednje škole.
“Gimnazija, Ekonomska i Mašinsko-saobraćajna škola u Čačku su ponovo odbili tzv. ‘eksternu evaluaciju’. Pored odluka viših organa sindikata i sindikalnih organizacija ovih škola, koje su blagovremeno dostavljene nadležnim organima, oni su ipak došli u ove škole i pokušali da, pored svega, ‘posmatraju’ časove, remeteći pri tome nastavni proces. Zbog toga se izvinjavamo roditeljima jer našom krivicom deca nisu imala nastavu. Ove tri škole ostale su kao ‘poslednji Mohikanci’ na braniku prosvete, dosledno braneći dostojanstvo profesije. Samo da se zna, ove škole imaju sjajne rezultate na takmičenjima i visok procenat upisa na budžetske studije, što govori o njihovom kvalitetu”, rekao je predsednik SOČ-a Vladimir Adžić, podsećajući da je ministar prosvete prošle godine u OŠ Milica Pavlović takođe rekao da ovakav način vrednovanja ne valja i da će ga promeniti, što do sada nije učinio.
Adžić ponavlja da se prosvetni radnici ne protive nadzoru i kontroli svog rada, ali zahtevaju da to bude predmetni nadzor, da stariji nastavnik iz istog predmeta kontroliše rad mlađeg i da daje sugestije ako je to potrebno da bi se unapredila nastava.
Kako je rekao predsednik SOČ-a, nije bilo pokušaja ulaska na silu u učionice kao što je to rađeno u Prehrambeno-ugostiteljskoj školi.
Inače sistem ‘eksterne evaluacije’ u Srbiji sprovodi se u okviru evropske saradnje, a pod nadzorom Prosvetnog inspektorata Kraljevine Holandije.
Izvor: ozonpress.net/Pravda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "„Nismo protiv eksterne kontrole, ali ne može nastavnik srpskog da ocenjuje profesora matematike”

 1. Ljubica Stošić kaže:

  Podržavam, samo mi smeta nepismenost novinara- nije profesor “iz” nečega…

 2. Ljubisa kaže:

  Bravo imate kurazi i sasvim ste u pravu. To znaju i ovi koji su primorani da vas kontrolisu (bar njih 85%), ali oni su poslusnici.
  Nemojte im zameriti, nemaju svi vasu HRABROST i ISPRAVAN STAV.

 3. JK kaže:

  Koliko razumem sadržinu navedenog teksta,Čačani su sasvim u pravu i za svoje ponašanje daju veoma argumentivane ,a i logične razloge.Kontrolu,ili neki vid posmatranja u ustanovi ,može i treba da obavlja ” predmetni nadzor, da stariji nastavnik iz istog predmeta kontroliše rad mlađeg i da daje sugestije ako je to potrebno da bi se unapredila nastava”.Po mom mišljenju ,u školi gde radim postoji “unutrašlja evaluacija” koju sprovode direktorovi ljudi,a koji najmanje imaju veze sa ciljevima i zadacima ustanove u kojoj su zaposleni.Zbog toga su direktori doživotni,a rezultati obrazovanja nerealni .Teško je izmeriti “kvalitet” na osnovu posmatranja jednog nastavnog časa i to jednom u 20 ili 30 godina radnog staža pojedinih profesora.,Nastava je proces koji traje ceo život,a rezultati su vidljivi u svakodnevnom životu.Organizacija kontrole,savetodavnog rada i instrumenata praćenja nisu prilagođeni ni usklađeni,pa je vid otpora opravdan.Svako posmatranje je ujedno i ocenjivanje,

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama