Nižu se slučajevi nasilja u školama: Roditelji prijavili da je nastavnik vukao i udario njihovo dete

6 decembra, 2022

Novi slučajevi nasilja potresaju javnost svakog dana, a za većinu njih može se čuti da nisu novost i da se dešavaju već godinama. Jedan takav incident dogodio se u ivanjičkoj Osnovnoj školi “Milinko Kušić”, u kojoj radi profesor matematike koji je u penziji. Nedostatak nastavnog kadra, naročito u selima, dovodi rukovodstvo škola u situaciju da neselektivno zapošljavaju nastavnike.

Majka jedanaestogodišnjeg učenika Ivana P. tvrdi za Blic da je njeno dete A.P. koje ide u peti rezred pretrpelo nasilje jer je nastavnik matematike njenog sina udario pošto nije znao da reši zadatak.

– Sve se dogodilo u petak. Taj nastavnik njih svakodnevno vređa naziva ih pogrdnim imenima, a ako ne znaju zadatak njih naziva idiotima, debilima, kaže im “Čemu vas je naučila učiteljica, ničemu vas roditelji nisu naučili, panjevi jedni!”

Majka dečaka tvrdi da je njen sin pretrpeo nasilje jer je pogrešno rešio zadatak.

– Mom sinu je prišao i povukao ga za uvo i stisnuo ga za vrat. Moje dete mu je reklo “nastavniče, nemojte, molim vas, to me boli”, na šta mu je nastavnik odgovorio “šta mene to briga”. On ga je odgurao do table s leđa, a onda ga je u potiljačnom delu udario svom snagom otvorenom šakom. Deca kažu da se čulo kao da je nešto kvrcnulo, dete se požalilo da mu je sve utrnulo, i da su mu iskočile dve loptice kao orasi – ispričala je za “Blic” njegova majka Ivana.

Takođe nam je rekla da ju je razočaralo to što niko od zaposlenih u školi nije stao na put ovom verbalnom i fizičkom nasilju nad decom, kao i da je niko nije obavestio o tome.

– Naredni čas je bio kod razrednog starešine Sunčice B. Sin je ispričao šta se desilo a to su i deca potvrdila. – rekla je ona.

Sa ovim incidentom upoznat je i direktor škole, nakon čega su preduzete sve procedure i mere koje se vrše u ovakvim situacijama.

S druge strane, optuženi prosvetni radnik se izjasnio da je do fizičkog kontakta došlo, ali da je to daleko od bilo kakvog vida nasilja, preneo je ivanjički portal Info liga.

– U bolnici smo dobili poziv od nastavnika koji je udario našeg sina. Priznao je da ga je udario i želeo je da se nađe sa nama. Po službenoj dužnosti Dom zdravlja je to prijavio policiji. U Čačku smo obavili sve preglede, imamo sve crno na belo – ispričala je ogorčen majka za “Blic”.

Iz Ministarstva prosvete za “Blic” je potvrđeno da je škola pokrenula disciplinski postupak.

Opširnije: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Nižu se slučajevi nasilja u školama: Roditelji prijavili da je nastavnik vukao i udario njihovo dete"

  1. Anica kaže:

    Pa,kako nemaju nekog mlađeg nastavnika da predaje deci.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama