Ноћ са Андерсеном – чаролија у српским школама

Има мало таквих „чудесних случајности“ на свету као што је она да је за Међународни дан дечје књиге изабран баш рођендан Ханса Кристијана Андрерсена.

Писац чувених бајки „Принцеза на зрну грашка“, „Ружно паче“, „Царево ново одело“, али и оних најтужнијих и најнежнијих попут „Мале сирене“ или „Девојчице са шибицама“ више од једног века допире и до најтврђих срца читалаца.

Андерсенове бајке су нас прво освајала из великих књига, сликовница, у позоришту. Па су онда изрониле на филму и цртаном филму, да бисмо се у 21. веку – у дигиталној ери – спојивши лепо и корисно ОПЕТ вратили почетку. А почетак је увек читање, причање прича – дечје главе окупљене око слова и уши спремне да слушају приповедача.

Ноћ са Андерсеном – од Чешке до краја света

Сада већ далеке 2000. године, чешки библиотекари су покренули један занимљив пројекат. Са жељом да код деце поново створе жељу за читањем и развију љубав према књизи, да покажу да је читање једна велика авантура – организовали су догађај „Ноћ са Андерсеном“.

noć-sa-andersenom-poster

У ноћној читалачкој пустоловини учествовало је 20 младих – читали су бајке, играли разне игре, такмичили се и на крају преспавали у библиотеци у  Ухерском Храдишту. Захваљујући интернету поруке поздрава отишле су ове бајковите вечери широм Чешке и Моравске.

Идеја о ноћном читању наглас проширила се на многе библиотеке које су изабрале да већ наредне године Дан дечије књиге обележе на исти начин. Ноћ са Андерсеном постаје догађај међународних размера већ 2003. године, када се одржава у 153 установе у САД-у, Аљасци, Шведској, Мађарској па чак и на острву Тринидад!

Библиотеке, школе, старачки домови и дечји клубови су се придруживали из године у годину, па је тако и Србија по први пут „преноћила са Андерсеном“ 2015. године.

Ноћ са Андерсеном у Србији

Ноћ са Андерсеном је у Србији први пут организована 2015. године у Чешком селу у Јужном Банату. Већ 2016. године се дух манифестације проширио на библиотеке и школе широм земље. Од Београда, преко Ковачице до Прокупља.

Ове 2022. године акција се одвијала у библиотекама и школама широм света – уживала су деца из Чешке, Словачке, Словеније, Пољске, Србије, Хрватске, Бугарске, САД, Турске, Малте, Аустралије, Аустрије, Грчке, Велике Британије, Немачке, Данске, Новог Зеланда, Малте, Шпаније, Португала, Швајцарске, Француске, Италије, Саудијске Арабије…

ноћ-са-андерсеном-прокупље
Ноћ са Андерсеном у Прокупљу 2022, Фото: Јелена Бабић, приватна архива

Више од 1.400 места широм света и око 90.000 деце и одраслих пријавили су се да проведу ово чаробно вече и ноћ. Једни од њих су и ученици ОШ „Никодије Стојановић Татко“ у Прокупљу и ученици издвојеног одељења ОШ „Милић Ракић Мирко“ у Доњем Кординцу.

Са жељом да своје ђаке још више „увуку у магичан свет читања и причања бајки“ учитељице Љиљана Соколовић и Јелена Бабић повезале су своја два одељења и укључиле се у овај међународни пројекат.

Пре него што су корице књиге отворене – ђаци су играли разне игре: од позоришта сенки, преко игре погађања и препознавања Андерсенових јунака.

Кулминација вечери је свакако био онај тренутак кад су из својих ранчева могли да извуку ћебенце и омиљену играчку и удобно се сместе да слушају причу. О славују на царском двору, о правој правцатој принцези што је осетила зрно грашка, о уображеном цару и његовом „чаробном“ новом оделу. Уживање је било истинско и искрено!

ноћ-са-андерсеном-спавање
Ноћ са Андерсеном у Прокупљу 2022, Фото: Јелена Бабић, приватна архива

***

Бајке су опстале вековима, али им у овим модерним временима ипак треба мало наше помоћи. Зато отворимо сви књигу. Следећи овај пример, наша деца ће израсти  у добре људе који знају да уметност заиста оплемењује свет.

Aska - crna ovca i pisac. Kalinina i Lazareva mama. Žmuova. Budna već tri veka.