Нов просветни закон у скупштинској процедури

октобар 12, 2017

Измене и допуне Закона о средњем образовању које се налазе у скупштинској процедури требало би да, како је навела Влада Србије, створе правни основ за унапређивање васпитно-образовног рада, доступност квалитетнијем образовању и васпитању, као и боље услове за образовање и васпитање ученика којима је потребна додатна подршка, али и већу аутономију установа.
Највећи део измена предложен је због усклађивања са недавно усвојеним Законом о основама система образовања и васпитања.
Предложеним изменама време које ученик проводи у школи биће изражено у сатима, а како се наводи у образложењу, даје могућност бољег планирања и распоређивања наставних и ваннаставних активности у току времена које ученици проведу у школи.
Изменама и допунама се даје основ за упис у средњу школу под повољнијим условима, а на основу мерила и поступка прописаних Правилником о упису ученика у средњу школу како би се постигла пуна равноправности и доступности у образовања.
На тај начин се омогућава укључивање деце из осетљивих друштвених група у средње образовање.
Изменама Закона дефинисано је да се школским програмом уређује повезивање са послодавцима, као и да развојни план школе садржи и мере унапређивања сарадње са послодавцима у сектору коме припадају образовни профили средње стручне школе.
Како се додаје, ова допуна је извршена у циљу унапређивања стицања стручних компетенција ученика.

Ученичке задруге

У школи може да се оснује ученичка задруга с циљем подстицања развијања позитивног односа ученика према раду и професионалне оријентације, повезивање наставе и рада, развијања свести о одговорности за преузете обавезе, као и развоја позитивног односа према тимском раду и предузетништву.
Рад ученичке задруге уређује се статутом школе и правилима за рад задруге, у складу са законом.
Предложеним изменама из система средњих школа изузете су школе за образовање одраслих у средњем образовању јер се у тим школама остварује само основно образовање одраслих.
Прописује се и могућност студијске посете наставника ради размене искуства добре праксе и хоризонталног стручног усавршавања.
Предвиђена је већа сарадња са другим установама из локалне самоуправе приликом планирања броја места по образовним профилима и подручјима рада за упис ученика у средњу школу.
Како се наводи, институција Модел центра у досадашњем систему образовања и васпитања није била довољно развијена.
Модел установа је установа која остварује изузетне резултате у образовном и васпитном раду, нарочито доприноси унапређењу образовне и васпитне праксе, а одлуку о додели статуса модел установе доноси министар.

Сарадња са родитељима

Дефинисане су и међупредметне компетенције за крај средњег образовања као и очекивани нивои њихове остварености.
Изменама закона дефинисано је да програм сарадње са породицом обухвата и начине сарадње са саветом родитеља формираним у јединици локалне самоуправе.
Школа је дужна да организује припрему свих ученика за полагање матурских и завршних испита у обиму од најмање пет одсто од укупног годишњег броја часова из предмета из којих се полаже матурски, односно завршни испит.
Средње образовање се завршава полагањем испита на државном нивоу. Врсте испита су: општа матура, стручна и уметничка матура, завршни испит средњег стручног образовања, специјалистички и мајсторски испит.
Извор: Бета/Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама