Нова Уредба Владе – деца старија од 4 године морају да носе маске у затвореном и на отвореном онда када нема дистанце

Најновија владина Уредба о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести ковид 19, у којој су детаљно наведене најновије мере ступа на снагу у недељу, пише Блиц.

У најновијој Уредби која је јуче усвојена на седници Владе Србије до детаља је објашњена нова мера везана за тест на корону и улазак у Србију, која ступа на снагу 20. децембра.

Новост је и то да су деца старија од четири године дужна да носе заштитне маске, а то је мера о којој се у последње време уопште није говорило нити расправљало у јавности. Ово нарочито збуњује због тога што смо уверавани да деца млађег школског и вртићког узраста нису добри преносиоци и да немају теже облике болести.

У члану 6 ове уредбе се добро позната правила везана за то где је маска обавезна, али се додаје и ово:

“Родитељи малолетне деце или деце са посебним потребама, односно њихови старатељи, дужни су да обезбеде да деца старија од 4 године носе заштитну маску у случајевима из ст. 1–3. овог члана (у затвореном простору и напољу када није могуће обезбедити дистанцу већу од два метра).”

Нисмо успели да сазнамо да ли ће ова обавеза важити и у вртићу и да ли ће се од једне васпитачице која често чува и по 30 малишана очекивати да брине о томе да ли носе маске.