“Новац од уплаћених ђачких екскурзија готово је немогуће вратити”

25 маја, 2021

До 15. марта 2020. године, када је проглашено ванредно стање због пандемије, у Србији су била уговорена вишедневна путовања за више од 150.000 ученика. Самим тим, није искоришћено више од 600.000 уговорених пансиона у хотелима и одмаралиштима. На све то треба додати једнодневне излете, које је требало реализовати у априлу, мају и јуну.

Ово је јуче изјавио Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (ЈУТА), апелујући на надлежне да дозволе организацију дечјих и омладинских путовања.

– Деца у Србији већ путују породично и организовано мимо школе, кроз разне кампове и спортске припреме, па би било у реду, уз поштовање свих епидемиолошких мера, да се дозволи и организација екскурзија – истакао је Сеничић.

– Хотелијери и агенције које се баве овим видом туризма, не раде скоро 11 месеци и налазе се на рубу егзистенције. Новац који су родитељи уплатили за екскурзије прослеђен је хотелијерима и одмаралиштима, а они су то потрошили за текуће пословање и опстанак. Ако се не крене са реализацијом екскурзија, биће велики проблем да се у јануару следеће године тај новац врати. Готово немогуће.

Како је речено на конференцији за новинаре, око 20 милиона евра је бруто вредност уговорених, а нереализованих екскурзија.

– Не желимо да доведемо у питање здравље наших путника, али тражимо могућност, да уз максималну заштиту, дођемо до реализације путовања – објаснио је Драгоје Зекавица, задужен за ђачки туризам у ЈУТА.

– Предузели смо све мере да се спречи ширење болести. Ангажован би био лекар као пратилац групе, радила би се дезинфекција аутобуса код овлашћених сервиса, возачи су опремљени свом заштитном опремом, а попуњеност капацитета возила је максимум 70 одсто. У објекту где се деца одмарају био би лекар 24 сата, као и опремљена амбуланта за прву помоћ и соба за изолацију.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама