“Novac od uplaćenih đačkih ekskurzija gotovo je nemoguće vratiti”

25 maja, 2021

Do 15. marta 2020. godine, kada je proglašeno vanredno stanje zbog pandemije, u Srbiji su bila ugovorena višednevna putovanja za više od 150.000 učenika. Samim tim, nije iskorišćeno više od 600.000 ugovorenih pansiona u hotelima i odmaralištima. Na sve to treba dodati jednodnevne izlete, koje je trebalo realizovati u aprilu, maju i junu.

Ovo je juče izjavio Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA), apelujući na nadležne da dozvole organizaciju dečjih i omladinskih putovanja.

– Deca u Srbiji već putuju porodično i organizovano mimo škole, kroz razne kampove i sportske pripreme, pa bi bilo u redu, uz poštovanje svih epidemioloških mera, da se dozvoli i organizacija ekskurzija – istakao je Seničić.

– Hotelijeri i agencije koje se bave ovim vidom turizma, ne rade skoro 11 meseci i nalaze se na rubu egzistencije. Novac koji su roditelji uplatili za ekskurzije prosleđen je hotelijerima i odmaralištima, a oni su to potrošili za tekuće poslovanje i opstanak. Ako se ne krene sa realizacijom ekskurzija, biće veliki problem da se u januaru sledeće godine taj novac vrati. Gotovo nemoguće.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, oko 20 miliona evra je bruto vrednost ugovorenih, a nerealizovanih ekskurzija.

– Ne želimo da dovedemo u pitanje zdravlje naših putnika, ali tražimo mogućnost, da uz maksimalnu zaštitu, dođemo do realizacije putovanja – objasnio je Dragoje Zekavica, zadužen za đački turizam u JUTA.

– Preduzeli smo sve mere da se spreči širenje bolesti. Angažovan bi bio lekar kao pratilac grupe, radila bi se dezinfekcija autobusa kod ovlašćenih servisa, vozači su opremljeni svom zaštitnom opremom, a popunjenost kapaciteta vozila je maksimum 70 odsto. U objektu gde se deca odmaraju bio bi lekar 24 sata, kao i opremljena ambulanta za prvu pomoć i soba za izolaciju.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama