Новац за подстицај рађања добило 15 општина

20 јуна, 2017

За 15 општина у Србији додељено је 130 милиона динара неповратних средства за пројекте подстицаја рађања.

Уговоре са представницима локалних самоуправа потписала је министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић.
На конкурс за суфинансирање мера популационе политике јавило се 90 локалних самоуправа, али је најбоље пројекте имало 15 општина и то пет из Војводине, три из централне Србије и седам из југоисточне Србије.
Средства су добиле општине Владичин Хан, Димитровград, Блаце, Црна Трава, Житиште, Голубац, Kнић, Трстеник, Шид, Власотинце, бачка Топола, Сечањ, Прокупље, Нова Варош и Ириг.
Међу општинама које су добиле средства нема београдских општина, а Ђукић Дејановић каже да су биле заинтересоване, али да је процедура била таква да је за њих морао Град да аплицира.
“Ово је први пут да држава конкретним мерама помаже општинама за бољу демографску будућност. Након тога требало би да следе измене закона који би требало да стимулишу јединице локалне самоуправе да се баве овим питањима, да се млади људи одлучују да се воле више за Србију да имају више деце”, рекла је Ђукић Дејановић након потписивања уговора.
Kритеријуми за добијање средстава били су да општина има програм “боље демографске будућности” и свака од њих морала је да издвоји најмање 15 одсто средстава из свог буџета за популациону политику.
Осим тога, критеријуми су били демографшки индикатори, развијеност општине, квалитет самог пројекта, његова одрживост и ефекти.
Добијена средства морају се наменски трошити, а министарка каже да ће то контролисати Министарство финансија и надлежне инспекције.
Предвиђено је да пројекти трају годину дана, а након тога, када се сумирају постигнути резултати, а оне мере које покажу тенденцуију позитивних исхода биће уграђене у будућа законска решења.
Ђукић Дејановић каже да су рађена и истраживања запослених и послодаваца о усклађивању рада и родитељства, те да ће преко Привредне коморе Србије покушати да стимулишу послодавце за неке олакшице родитељима.
Саша Ђорђевић председник општине Гаџин Хан каже да та општина губи око 20 одсто становништва између два пописа, да се годишње роди од 30 до 50 деце.
“Близина Ниша је учинила своје. Више од 35.000 људи са нашег подручја живи у Нишу. Давали смо за свако прво дете новац у висини просечне плате, сада дајемо за свако рођено дете по 50.000 динара, финансирамо превоз ученика, дајемо неповратна средства за развој пољопривреде”, каже Ђорђевић.
Сада су добили 16 милиона динара, а новац ће бити утрошен за економско оснаживање породице, едукацију и здравствене превентивне прегледе.
Предраг Вуковић председник општине Шид каже да ће новац који су они добили бити искориштен за нове уџбенике за треће и четврто дете, за програм вантелесне оплодње, куповину ултразвучног апарата, аутомобила за превоз деце у школу.
“Трудићемо се да оправдамо новац који смо добили и утрошимо на прави начин”, нагласио је Вуковић.
 
Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама