Novčana kazna za neupisivanje deteta u školu

mart 1, 2016

Upis u osnovnu školu počeće tačno za mesec dana i trajaće do 31. avgusta za decu rođenu 2009. i onu rođenu do 1. marta 2010. godine

ucion
Ove godine u 203 prestoničke osmoletke trebalo bi da krene oko 15.500 prvaka. Upis u osnovnu školu počeće tačno za mesec dana i trajaće do 31. avgusta. U prvi razred u nastavnoj 2016/2017. godini biće upisivana deca rođena 2009. i ona rođena do 1. marta 2010, odnosno mališani koji do početka školske godine imaju najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina.

Novčana kazna za neupisivanje

Roditelj odnosno staratelj ako namerno ili bez opravdanog razloga ne upiše dete u osnovnu školu prema članu 163. Zakona o osnovama sistema obrazovanje i vaspitanja za taj prekršaj biće kažnjen novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara. Ova kazna čeka i roditelje i staratelje koji svoje osnovce, bez opravdanih razloga, ne šalju na nastavu. O tome koja su deca stasala za upis u prvi razred škole će kao i svake godine obaveštavati jedinice lokalne samouprave koje vode evidenciju o tome.

– Škola je dužna da upiše svako dete sa svog područja. Na zahtev roditelja, a u skladu sa mogućnostima može da upiše i dete sa područja druge osmoletke – navodi se u saopštenju Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu.
Dete se, podsećaju u sekretarijatu, može upisati u školu i ranije, sa navršenih šest do šest i po godina, ali posle provere spremnosti što je zadatak psihologa. Na osnovu njegovog mišljenja, škola može da preporuči upis u prvi razred, ali i da ipak odloži polazak deteta u školu za godinu dana, uz nastavak pohađanja pripremnog predškolskog programa.
Upis će za nekoliko nedelja početi i u školama za učenike sa smetnjama u razvoju. Za upis ove dece roditelji moraju da podnesu svoju saglasnost, preporuku izabranog lekara iz doma zdravlja i procenu interresorne komisije.
Kako su upis i priprema za polazak u školu velika promena i stres i za roditelje, učitelji, psiholozi i pedagozi njih savetuju da ne preteruju sa očekivanjima. Svog mališana ne treba već sada da teraju da savlada brojeve, čitanje i pisanje, već da ga puste da se što više izigra.

Dokumenta potrebna za upis
– potvrda o prebivalištu
– potvrda da je dete pohađalo     predškolski program
– uverenje od lekara da je sposobno za školu i dokaz o vakcinaciji
– izvod iz matične knjige rođenih

Jedino što pre ulaska u učionicu stručnjaci roditeljima preporučuju jeste da dete nauče da se lepo ponaša, da vodi računa o svojim stvarima, da bude uredno i da lepo komunicira sa drugima.
Prosvetari mamama, tatama i starateljima savetuju i da pre septembra sa decom posete buduću osmoletku, da vide kako ona izgleda i da upoznaju starije drugare i nastavnike.
 
——————————————————
Od škole do škole
Najviše prvaka u Beogradu prošle godine upisano je u osmoletkama „Nikola Tesla”, „Pavle Savić” i „Dragan Lukić”.
Najpopularnije osmoletke u prestonici godinama unazad nalaze se na Starom gradu, Vračaru i Zvezdari. Samo u njihove klupe svake godine sedne oko deset odsto beogradskih prvaka.
Već nekoliko godina rekord po broju upisanih prvaka drži OŠ „Nikola Tesla” iz Vinče. U proseku svake godine u njene dnevnike upiše se 300 novih imena.
U prethodnih sedam godina u Beogradu je upisivano između 15.500 i 17.000 najmlađih đaka.
——————————————————
Nagli porast prvaka u septembru
Praksa pokazuje da se godinama broj prvaka naglo povećava u septembru jer osnovne škole su obavezne da i druge đake prime posle 31. avgusta. Tada se uglavnom upisuju deca iz osetljivih društvenih grupa. Pravo da se upišu u školu u toku prva dva meseca nastavne godine imaju osnovci iz osetljivih grupa. Deca iz ovih grupa mogu da se upišu u školu bez dokaza o prebivalištu roditelja, ali i bez dokumentacije koja je potrebna za upis drugih mališana. Zbog svega ovoga, precizni podaci o ukupnom broju upisanih prvaka stići će tek krajem oktobra.

 
Izvor: politika.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Novčana kazna za neupisivanje deteta u školu"

  1. Stojke kaže:

    Ova kazna za rome ne važi. Pozdrav…

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama