Новчана казна за неуписивање детета у школу

1 марта, 2016

Упис у основну школу почеће тачно за месец дана и трајаће до 31. августа за децу рођену 2009. и ону рођену до 1. марта 2010. године

ucion
Ове године у 203 престоничке осмолетке требало би да крене око 15.500 првака. Упис у основну школу почеће тачно за месец дана и трајаће до 31. августа. У први разред у наставној 2016/2017. години биће уписивана деца рођена 2009. и она рођена до 1. марта 2010, односно малишани који до почетка школске године имају најмање шест и по, а највише седам и по година.

Новчана казна за неуписивање

Родитељ односно старатељ ако намерно или без оправданог разлога не упише дете у основну школу према члану 163. Закона о основама система образовање и васпитања за тај прекршај биће кажњен новчаном казном од 5.000 до 50.000 динара. Ова казна чека и родитеље и старатеље који своје основце, без оправданих разлога, не шаљу на наставу. О томе која су деца стасала за упис у први разред школе ће као и сваке године обавештавати јединице локалне самоуправе које воде евиденцију о томе.

– Школа је дужна да упише свако дете са свог подручја. На захтев родитеља, а у складу са могућностима може да упише и дете са подручја друге осмолетке – наводи се у саопштењу Секретаријата за образовање и дечју заштиту.
Дете се, подсећају у секретаријату, може уписати у школу и раније, са навршених шест до шест и по година, али после провере спремности што је задатак психолога. На основу његовог мишљења, школа може да препоручи упис у први разред, али и да ипак одложи полазак детета у школу за годину дана, уз наставак похађања припремног предшколског програма.
Упис ће за неколико недеља почети и у школама за ученике са сметњама у развоју. За упис ове деце родитељи морају да поднесу своју сагласност, препоруку изабраног лекара из дома здравља и процену интерресорне комисије.
Како су упис и припрема за полазак у школу велика промена и стрес и за родитеље, учитељи, психолози и педагози њих саветују да не претерују са очекивањима. Свог малишана не треба већ сада да терају да савлада бројеве, читање и писање, већ да га пусте да се што више изигра.

Документа потребна за упис
– потврда о пребивалишту
– потврда да је дете похађало     предшколски програм
– уверење од лекара да је способно за школу и доказ о вакцинацији
– извод из матичне књиге рођених

Једино што пре уласка у учионицу стручњаци родитељима препоручују јесте да дете науче да се лепо понаша, да води рачуна о својим стварима, да буде уредно и да лепо комуницира са другима.
Просветари мамама, татама и старатељима саветују и да пре септембра са децом посете будућу осмолетку, да виде како она изгледа и да упознају старије другаре и наставнике.
 
——————————————————
Од школе до школе
Највише првака у Београду прошле године уписано је у осмолеткама „Никола Тесла”, „Павле Савић” и „Драган Лукић”.
Најпопуларније осмолетке у престоници годинама уназад налазе се на Старом граду, Врачару и Звездари. Само у њихове клупе сваке године седне око десет одсто београдских првака.
Већ неколико година рекорд по броју уписаних првака држи ОШ „Никола Тесла” из Винче. У просеку сваке године у њене дневнике упише се 300 нових имена.
У претходних седам година у Београду је уписивано између 15.500 и 17.000 најмлађих ђака.
——————————————————
Нагли пораст првака у септембру
Пракса показује да се годинама број првака нагло повећава у септембру јер основне школе су обавезне да и друге ђаке приме после 31. августа. Тада се углавном уписују деца из осетљивих друштвених група. Право да се упишу у школу у току прва два месеца наставне године имају основци из осетљивих група. Деца из ових група могу да се упишу у школу без доказа о пребивалишту родитеља, али и без документације која је потребна за упис других малишана. Због свега овога, прецизни подаци о укупном броју уписаних првака стићи ће тек крајем октобра.

 
Извор: politika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама