Nove knjige domaćih pisaca na Beogradskom Sajmu knjiga

20 oktobra, 2019

Na predstojećem Sajmu knjiga (od 20. do 27. oktobra) Kreativni centar predstaviće blizu 100 novih izdanja za različite uzraste. Izdvajamo neka od najzanimljivijih novih izdanja domaćih autora!

Princezin globus

Princezin globus višestruko nagrađivane autorke Vesne Aleksić je četvrta knjiga iz serijala o princezi Sofiji, koja će biti predstavljena na predstojećem Sajmu knjiga. U ovoj knjizi, jedna netipična, savremena princeza suočava se s novim izazovom – kako se pripremiti za polazak u školu?

Edicija Princeza Sofija namenjena je čitaocima početnicima i, shodno tome, dizajnersko i tehničko oblikovanje prilagođeno je potrebama onih koji tek ovladavaju ovom veštinom – u knjigama su zastupljeni veći font i prored kako bi se deci olakšalo čitanje.

Knjige o princezi Sofiji ilustrovala je Bojana Stojanović. Prve dve knjige iz ove edicije (Princezin zakon i Princezina medalja) osvojile su Nagradu za najlepšu dečju knjigu na prošlogodišnjem međunarodnom beogradskog sajmu knjiga.

Lutanja baštenskih patuljaka

Devojčica Mila kupila je s mamom ukrasnog patuljka za malu baštu na travnjaku ispod njihovog prozora. Već posle nekoliko dana patuljak je nestao, a Mila i njen brat Marko krenuli su u potragu za njim. Nisu ni slutili kakav tajanstven i čudesan život vode ti simpatični baštenski ukrasi.

U ediciji romana za osnovce Svet je jedan objavljen je novi roman Lutanja baštenskih patuljaka spisateljice Gordane Maletić. Ova autorka piše kratke priče, pripovetke, romane i eseje, kao i poeziju, putopise i biografije. Bavi se i književnom kritikom, prevođenjem, antologičarskim i uređivačkim radom. Za svoje stvaralaštvo dobila je više domaćih nagrada.

Šumski derbi

Šumski derbi je zanimljiv avanturistički roman za mlađe osnovce, kao i za sve zaljubljenike u fudbalsku igru.

Nakon što se jednog dana u šumi Duboki jendek pojave drvoseče s namerom da započnu seču stabala, junaci ove knjige, protiv svoje volje, bivaju uvučeni u opkladu u kojoj je ulog njihov život u Jendeku. Spremni na žrtvu, pristaju da odigraju fudbalsku utakmicu i na taj način spreče seču šume. Naravno, tu se pojavljuje problem: oni ne samo što nisu igrali fudbal nego nikada nisu ni čuli da takva igra postoji…

Šumski derbi je drugi roman Zlatka Vasića, koji je čitaocima poznat po knjizi Čudesno putovanje, za koju je dobio Nagradu Neven (najbolja knjiga za decu iz oblasti beletristike u 2017) i Nagradu Dečje kritike Dositejevo pero.

Dar-mar

Zanimljivo izdanje Dar-mar, autorke Dragane Mladenović, knjiga je u kojoj žive pesme s greškama, ali ne sa običnim greškama, već sa onim namernim – u svakoj pesmi neke reči su uljezi. Opisujući glavni koncept knjige, Mladenović objašnjava da Dar-mar zahteva pažljivo čitanje, jer onaj koji čita napamet može biti prevaren.

Ovu neobičnu knjigu za dugo čitanje, razmišljanje i posmatranje ilustrovao je Boris Kuzmanović, koristeći kombinovanu tehniku u kojoj preovladava prožimanje crteža i kolaža.

Naša gošća godina

Priče i pesme o godišnjim dobima objavljene u ovoj zbirci nastale su u vreme kada je Dobrica Erić bio član redakcije Poletarca, poznatog časopisa za decu koji je izlazio sedamdesetih godina XX veka. Dušku Radoviću se toliko dopala Erićeva pesma o godišnjim dobima da ga je nagovorio da opiše sve mesece. Ove godine navršilo se 60 godina od objavljivanja prve knjige Dobrice Erića i upravo to je povod za izdanje ove knjige, sa maestralnim ilustracijama Marice Kisušić.

Ova knjiga osvojila je nagradu Gomionica za najbolju dečju knjigu na Sajmu knjiga u Banjaluci 2019.

Pozivamo vas da posetite štandove Kreativnog centra na Sajmu knjiga u Beogradu od 20. do 27. oktobra 2019.

Glavni štand, Hala 1 (nova izdanja, udžbenici, radni listovi za predškolce, promocije i gostovanja pisaca i ilustratora);

Udžbenički štand, Hala 2 (materijali za školu i vrtić, promocije za nastavnike i vaspitače);

Štand za velike popuste, Hala 4 (odabrana izdanja s popustima do 80%).

Ove godine očekuje vas i Happy hour – 30% popusta na sva izdanja svakoga dana od 19 do 20 časova na Glavnom i Školskom štandu. Ovaj popust ne važi za predškolske radne listove, udžbenike, radne sveske i dodatne materijale za osnovnu školu. Listu tih izdanja možete pogledati na našem sajtu www.kreativnicentar.rs.

Prelistajte novi katalog Kreativnog centra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama