Нове процедуре за упис деце у први разред

20 маја, 2020

Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Канцеларија за информационе технологије и електронску управу припремили су нове процедуре уписа деце у први разред основне школе за школску 2020/2021. годину.

У саопштењу Министарства просвете се наводи да ће, како би упис деце у први разред основне школе био поједностављен на порталу еУправа, од 28. маја 2020. године бити омогућена услуга еЗаказивање термина за упис и тестирање будућих ученика првог разреда, која ће омогућити родитељима и старатељима да једним одласком у школу заврше све у вези уписа и тестирања деце.

Додаје се да ће услуга еЗаказивање термина за упис и тестирање бити доступна до 10. јула 2020. године и да ће се преко апликације еУпис извршити упис ученика у школу, као и повлачење неопходних докумената (из матичне књиге рођених, евиденције пребивалишта и из ИЗИС-а о обављеном лекарском прегледу).

“Родитељи, старатељи и законски заступници приликом уписа детета у школу не доносе ниједан документ јер ће сви подаци бити прибављени по службеној дужности електронским путем. Изузетно, ако је лекарски преглед обављен пре 16. 3. 2020. године или ако је лекарски преглед обављен код приватног лекара, родитељ доставља школи лекарско уверење”, саопштило је Министарство просвете.

Упис ученика у први разред основне школе, у складу са заказаним терминима, обавља се од 1. јуна до 20. јула 2020. године. Након уписа у школу, истог дана у заказаном термину психолог, односно педагог школе тестираће ученика.

Из Министарства просвете подсећају да од 1. априла родитељи имају могућност да преко портала еУправа наведу у коју основну школу на територији Републике Србије желе да упишу дете у први разред.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама