Нове сликовнице за најмлађе – о авантурама чича Петсона и мачка Финдуса!

20 маја, 2020

Нове сликовнице о авантурама чича Петсона и мачка Финдуса, намењене најмлађима!

У издању Креативног центра недавно су објављене две нове књиге чувеног шведског писца и илустратора Свена Нурдквиста о чича Петсону и мачку Финдусу, књижевним јунацима који су познати деци широм света. Реч је о сликовницама Где је Петсон? и Познајете ли Петсона и Финдуса? које имају мање текста у односу на претходна издања из истог серијала, штампане су на картону и мањег су формата, због чега су идеалне за децу у узрасту до три године.

Познајете ли Петсона и Финдуса? је прича о новој игри коју је једног дана смислио мачак Финдус, што са својим чича Петсоном живи на малом имању међу њивама и ливадама. Финдус је сакрио неке предмете и замолио Петсона да их пронађе. Слично као у игри топло-хладно, мачак је помагао чичи да у кокошињцу, столарској радионици, башти и кухињи пронађе скривене предмете који су заправо састојци неопходни за прављење Финдусовог омиљеног јела – палачинки.

У причи Где је Петсон? Финдус је, седећи у својој кућици на дрвету, нацртао цртеж и одлучио да га поклони чичи Петсону. Дозивао га је, али одговора није било. Мачак је одлучио да сиђе с дрвета и провери где је његов пријатељ. Распитивао се код сваког кога је срео, али ни кокошке, ни краве, ни бићенца нису имали одговор на његово питање. Након дуже потраге Финдус је пронашао Петсона, који се веома обрадовао цртежу. Међутим, то није било ништа у поређењу с тим колико се мачак обрадовао дрвеном тркачком аутомобилу – изненађењу које је Петсон њему припремио.

Поред забавних прича, оно што посебно одушевљава читаоце сликовница Свена Нурдквиста јесу дивне илустрације, препуне занимљивих детаља. На свакој од њих дешава се много тога и колико год да се разгледају, увек се уочи још нека нова ситница. Посматрајући раскошне илустрације док им неко чита причу, деца боље упознају свет око себе, уче кроз игру и сјајно се забављају.

Креативни центар је претходних година објавио девет књига о Петсону и Финдусу (Како се мали Финдус изгубио, Торта од палачинки, Мачак Финдус и петао и друге) које су намењене малишанима старијим од три године. Уз две нове приче и млађи читаоци ће бити у прилици да упознају овог неодољивог мачка и његовог доброћудног чичу.

Аутор свих књига о Петсону и Финдусу је Свен Нурдквист (1946), један од најзначајнијих шведских илустратора и писаца за децу. Иако је добро цртао још као тинејџер, неколико уметничких школа одбило је да га прими на даље усавршавање, па је дипломирао архитектуру. Ипак, није престајао да црта. Од 1983. године, након што је награђен на једном конкурсу за дечју књигу, потпуно се посвећује писању и илустровању књига за децу. Чича Петсон и мачак Финдус су његови широм света познати јунаци, а инспирацију за прве њихове авантуре Свен Нурдквист пронашао је играјући се са својим малим синовима.

Књиге о Петсону и Финдусу већ 30 година развесељавају децу широм света. Преведене су на 44 језика, објављене у преко 70 земаља и досад су продате у више од осам милиона примерака, а о њиховим догодовштинама снимљени су и цртани филмови.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама