Novi dopis Ministarstva: Za koga je usmena ocena obavezna?

17 maja, 2020

Nastavnici koji predaju predmete sa nedeljnim fondom od četiri časa moraju da tokom drugog polugodišta učenicima daju najmanje jednu ocenu iz usmenog ispitivanja.

Što se tiče predmeta čiji je nedeljni fond manji od četiri časa, za njih pomenuta odredba nije obavezujuća.

Tako navodi dnevni list Danas. Kako stoji na sajtu ovog portala, to im je nezvanično potvrđeno u Ministarstvu prosvete, posle insistiranja da pojasne deo iz dopisa upućenog osnovnim i srednjih školama, koji je izazvao buru među prosvetnim radnicima, pre svega zbog toga što se može tumačiti na različite načine.

Neki tumače da nastavnik koji predaje predmet sa nedeljnim fondom od četiri časa nije dužan da upiše bar jednu ocenu sa usmenog jer u dopisu ne piše „mora“ već „treba“; drugi ukazuju da nigde nije eksplicitno naglašeno na koji se period odnosi, pa veruju da se misli na celu školsku godinu.

Bilo je i dilema zašto se odredba iz Pravilnika o ocenjivanju u osnovnom obrazovanju da se u toku polugodišta mora dati najmanje jedna ocena usmenim ispitivanjem postignuća, sada odnosi samo na predmete s nedeljnim fondom od četiri časa.

Nastavnici su besni što je ovaj dopis upućen školama tek pre nekoliko dana, jer se mnogi upravo spremaju da počnu sa zaključivanjem ocena, a tokom nastave na daljinu su komunicirali sa svojim đacima isključivo pisanim putem.

Mnogi nisu stigli od početka drugog polugodišta do uvođenja vanrednog stanja da upišu svim đacima bar po jednu ocenu, a među nastavnicima koji su uspeli, ima i onih koji su te ocene dali na pismenim proverama znanja.

Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija, smatra da je pomenuti dopis Ministarstva u suprotnosti sa izmenjenim Pravilnikom o ocenjivanju, jer u njemu nije definisan broj ocena koji se može dati tokom perioda nastave na daljinu, niti je propisan način na koji one treba da budu date.

Već postoji problem kako tehnički i u kratkom vremenu organizovati maturske ispite u srednjim školama, a uz popravljanje ocena sada treba pozivati đake i na usmeno ispitivanje – ističe Markov.

Vesna Vojvodić Mitrović, iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“, ukazuje da će zbog tehničkih ograničenja neki nastavnici morati u junu da pozivaju učenike da dođu u školu da usmeno odgovaraju, što otvara problem kako ispoštovati preporuke struke o okupljanju u zatvorenim prostorima.

Naša sagovornica, koja je profesorka srpskog jezika i književnosti, pita se zašto je neophodno da njene kolege iz gimnazija, u kojima je srpski zastupljen sa četiri časa nedeljno, usmeno ispituju đake, a ona, koja radi u srednjoj stručnoj školi i ima fond od tri časa, to ne treba da radi.

Pita se i ko će da proverava da li su svi nastavnici ispoštovali dopis Ministarstva i dali svakom učeniku bar po jednu ocenu sa usmenog.

Ona napominje da se najnovijim dopisom dovodi u pitanje validnost ocena izvedenih na osnovu pisanih radova i da su, posle mnogo čitanja zadataka i praćenja i procenjivanja aktivnosti putem pisane komunikacije sa učenicima, nastavnici sada dovedeni u situaciju da promišljaju da li im je najelegantnije da preimenuju ocenu i skrate i sebi i svojim đacima muke.

Telefon kao veb alat

Iako je Ministarstvo navelo da se za usmeno ispitivanje učenika koristi neki od veb alata koji su se u prethodnom periodu pokazali pogodni za ovaj tip časa, neki najavljuju da će decu pozvati telefonom i propitivati ih. To je i do sada bio čest način usmene komunikacije, posebno učitelja sa svojim đacima.

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Jedan komentar na "Novi dopis Ministarstva: Za koga je usmena ocena obavezna?"

  1. Razuma dajte! kaže:

    Lako je onima što sede po Ministarstvima da se na razne načine IŽIVLJAVAJU.Ludilo!!!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama