Нови допис Министарства: За кога је усмена оцена обавезна?

17 маја, 2020

Наставници који предају предмете са недељним фондом од четири часа морају да током другог полугодишта ученицима дају најмање једну оцену из усменог испитивања.

Што се тиче предмета чији је недељни фонд мањи од четири часа, за њих поменута одредба није обавезујућа.

Тако наводи дневни лист Данас. Како стоји на сајту овог портала, то им је незванично потврђено у Министарству просвете, после инсистирања да појасне део из дописа упућеног основним и средњих школама, који је изазвао буру међу просветним радницима, пре свега због тога што се може тумачити на различите начине.

Неки тумаче да наставник који предаје предмет са недељним фондом од четири часа није дужан да упише бар једну оцену са усменог јер у допису не пише „мора“ већ „треба“; други указују да нигде није експлицитно наглашено на који се период односи, па верују да се мисли на целу школску годину.

Било је и дилема зашто се одредба из Правилника о оцењивању у основном образовању да се у току полугодишта мора дати најмање једна оцена усменим испитивањем постигнућа, сада односи само на предмете с недељним фондом од четири часа.

Наставници су бесни што је овај допис упућен школама тек пре неколико дана, јер се многи управо спремају да почну са закључивањем оцена, а током наставе на даљину су комуницирали са својим ђацима искључиво писаним путем.

Многи нису стигли од почетка другог полугодишта до увођења ванредног стања да упишу свим ђацима бар по једну оцену, а међу наставницима који су успели, има и оних који су те оцене дали на писменим проверама знања.

Александар Марков, председник Форума београдских гимназија, сматра да је поменути допис Министарства у супротности са измењеним Правилником о оцењивању, јер у њему није дефинисан број оцена који се може дати током периода наставе на даљину, нити је прописан начин на који оне треба да буду дате.

Већ постоји проблем како технички и у кратком времену организовати матурске испите у средњим школама, а уз поправљање оцена сада треба позивати ђаке и на усмено испитивање – истиче Марков.

Весна Војводић Митровић, из Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност“, указује да ће због техничких ограничења неки наставници морати у јуну да позивају ученике да дођу у школу да усмено одговарају, што отвара проблем како испоштовати препоруке струке о окупљању у затвореним просторима.

Наша саговорница, која је професорка српског језика и књижевности, пита се зашто је неопходно да њене колеге из гимназија, у којима је српски заступљен са четири часа недељно, усмено испитују ђаке, а она, која ради у средњој стручној школи и има фонд од три часа, то не треба да ради.

Пита се и ко ће да проверава да ли су сви наставници испоштовали допис Министарства и дали сваком ученику бар по једну оцену са усменог.

Она напомиње да се најновијим дописом доводи у питање валидност оцена изведених на основу писаних радова и да су, после много читања задатака и праћења и процењивања активности путем писане комуникације са ученицима, наставници сада доведени у ситуацију да промишљају да ли им је најелегантније да преименују оцену и скрате и себи и својим ђацима муке.

Телефон као веб алат

Иако је Министарство навело да се за усмено испитивање ученика користи неки од веб алата који су се у претходном периоду показали погодни за овај тип часа, неки најављују да ће децу позвати телефоном и пропитивати их. То је и до сада био чест начин усмене комуникације, посебно учитеља са својим ђацима.

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Нови допис Министарства: За кога је усмена оцена обавезна?"

  1. Razuma dajte! каже:

    Lako je onima što sede po Ministarstvima da se na razne načine IŽIVLJAVAJU.Ludilo!!!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама