Нови Едукини електронски додаци олакшаће рад наставницима

Процес дигитализације је незаустављив. Желели ми то или не, она се увлачи у сваки сегмент наших живота, па самим тим и у један од најважнијих, а то је образовање. И то је добро. Нове технологије, као и све на овом свету, имају добре и лоше стране, а на нама је да оне добре усвојимо и искористимо, а лоше обиђемо. И управо је тај однос према технологији једно од места на ком се показују наставници који су добри у свом послу. Јер, посао у настави одавно се не своди само на папир, таблу и креду. За оне који желе да унапреде свој рад, постоји много начина да то учине уз помоћ савремених технологија.
Међу првима то је препознала и ИК „Едука” понудивши учитељима савремене дигиталне наставне материјале који ће им сасвим сигурно олакшати свакодневни рад. Један од многих електронских додатака, Дете и свет”, представљен је на Сајму књига. Аутори Марела Манојловић, Бранкица Ђурић и Дмитриј Чернишев направили су одличну апликацију, а мало више детаља сазнали смо управо од Бранкице.

Пре него што нам кажете нешто о новој апликацији, било би интересантно чути како су наставници са којима сте сарађивали генерално расположени за рад са новим технологијама и у којој мери верујете да ће класична настава прерасти у дигиталну?
Мој утисак је да наставници нису у отпору што је важан предуслов за прихватање електронских наставних материјала. Многи од њих врло су знатижељни и нестрпљиви да оплемене свој рад занимљивим садржајима попут овог који пре свега ученика чини активнијим у процесу учења у односу на класичну наставу. Сматрам да смо на почетку једне нове ере у образовању јер информационе технологије веома брзо напредују и чине нашу свакодневицу. Не сумњам да ће електронски образовни материјали бити веома брзо прихваћени и да ће постати саставни део свакодневног наставног процеса.
Зашто би сваки наставник требало да прихвати све оно што дигитализација у настави доноси?
Деца се од малена сусрећу са савременим електронским уређајима (рачунари, таблети, паметни телефони…) без којих би живот савременог човека био незамислив. У складу с тим и школа мора да иде у корак са развојем технологија и примењује их како би учење из дана у дан постајало све лакше и једноставније. Електронски наставни материјали много су интересантнији за децу јер се њиховом употребом пажња ученика потпуно усмерава на садржај учења.
Шта чини Дете и свет и коме је апликација намењена?
„Дете и свет“ је електронски додатак уз уџбеник Свет око нас 2, са којим је садржајно и функционално повезан. Чине га три тематске целине: Дете и школа, Дете и природа и Дете у простору и времену. Свака тема има три сегмента: „Учимо заједно“, „Време је за игру“ и „Зрнца занимљивог знања“. У сегменту „Учимо заједно“ налазе се разноврсни задаци различитог типа и нивоа сложености. За сваки решени задатак ученик добија од 0 до 5 поена, а на крају сваке тематске целине следи и коначна оцена. Знамо колико је деци овог узраста игра битна и неопходна, а исто тако знамо и да је метода игровних активности у настави једна од најпожељнијих и најделотворнијих. Зато смо се потрудили да се у нашем електронском додатку нађу разноврсне, ведре игрице које ће деци додатно, на лежеран и забаван начин приближити обрађене садржаје. „Зрнца занимљивог знања“ обилују видео-материјалима који ће деци пружити мноштво интересантних, необичних, нових, подстицајних сазнања о свету у коме живе а која се тичу садржаја из сваке тематске целине. Дакле, овај електронски додатак намењен је пре свега ученицима, а потом и наставницима који поједине његове делове могу користити у различитим деловима часа.
Како функционише овај електронски додатак?
Апликација се може користити на свим уређајима (десктоп и лаптоп рачунарима, таблетима и паметним телефонима), при чему је за њено коришћење потребан само web-browser (Mozzila, Chrome…). Након покретања апликације, оглашава се Бубица која гласовним упутствима води кроз електронски додатак. Позиционирањем на одређене иконице појављује се и запис шта оне значе. Дакле, врло се једноставно користи.
Да ли је за њено коришћење потребно неко посебно рачунарско предзнање?
Потребно је само основно рачунарско предзнање које подразумева укључивање рачунара и покретање апликације. Ништа више од тога.
На који начин ће Дете и свет олакшати свакодневни рад учитељима?
Задаци из сегмента „Учимо заједно“ могу се искористити за утврђивање градива, игре из сегмента „Време је за игру“ као мотивационе или завршне активности, а мултимедијални садржаји из „Зрнца занимљивог знања“ за боље разумевање садржаја који се обрађује на часу и проширивање знања. У том смислу „Дете и свет“ пружа материјал који ће учитељима помоћи да садржајно обогате своју наставу.
Поред апликације „Дете и свет” из Едука је корисницима својих уџбеника понудила и посебне додатке за Математику 1 и Свет око нас 1, а како сазнајемо на сајму, то није све. План је да се учитељима и наставницима које користе Едукине уџбенике што више поједностави рад и понуде савремена технолошка решења која ће им помоћи да се више фокусирају на рад са децом, а мање на припреме за тај рад.
Наговештај саме апликације „Дете и свет” погледајте на снимку испод:
[ot-video][/ot-video]