Novi i stari problemi prosvetnih radnika

25 marta, 2022

Predstavnici Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine ukazali su, na konferenciji za medije, na potencijalne probleme u primeni novina, pretežno u osnovnom obrazovanju. Takođe, govorilo se i o sudskim procesima koje prosvetni radnici vode pred sudovima širom Vojvodine.

Po rečima Dušana Kokota, predsednika IO Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, sindikati su o promeni čitavog seta zakona o obrazovanju upoznati tek pošto su izmene ušle u skupštinsku proceduru. Izmena koja se tiče mogućnosti uvođenja kombinovanih odeljenja i u više razrede osnovnih škola, za predstavnike ovog sindikata, je neprihvatljiva.

– U manjim seoskim sredinama postoje kombinovana odeljenja od 1. do 4. razreda. Međutim, nemoguće je da se nastava tako organizuje i u višim razredima. Smatramo da je najveći problem što se ovakve odluke donose mimo konsultacija sa onima koji treba da ih sprovode. Ova mera će proizvesti nove tehnološke viškove, u velikom problemu će biti male škole naročito u pograničnim mestima gde je manji broj učenika. Sa ovakvim odlukama doći će se do situacije da se te škole polako gase – rekao je Kokot.

Na konferenciji je bilo reči i o procesima koji se vode pred sudovima u vezi sa regresom, toplim obrokom, kao i o procesima vezanim za individualni obrazovni program. Ova sindikalna organizacija trenutno ima oko hiljadu postupaka koji se, po ovim pitanjima, vode u vojvođanskim sudovima.

– Imamo “tetkice” kojima je zakinut regres i topli obrok. Na trogodišnjem nivou to je negde oko 250 hiljada dinara, govorim o ljudima koji su na minimalnoj zaradi. Očekujemo da će većina tih predmeta uskoro biti okončana.

Govoreći o sprovođenju procesa inkluzije u praksi, iz ovog sindikata kažu da se nije učinilo ništa po pitanju angažovanja stručnih saradnika koji treba da pomognu prosvetnim radnicima u realizaciji inkluzije. Takođe, ukazuju na to da rad po individualnom obrazovnom programu nije dodatno plaćen.

– Prosvetni radnici smatraju da za taj dodatni rad moraju biti i dodatno plaćeni. I tu imamo sudske sporove, a nekoliko predmeta je okončano i presude su prošle na Vrhovnom kasacionom sudu. Ako imate jedno dete u odeljenju sa kojim radite po IOP-u 2, vi za njega izrađujete poseban plan i program, od vas se očekuje da radite dupli posao, pa bi bilo normalno da postoji i razlika u zaradi. Inkluzija je jedan humani proces, koji apsolutno podržavamo i na kom ne sme da se štedi.

Izvor: Subotica.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Jedan komentar na "Novi i stari problemi prosvetnih radnika"

  1. Aleksa kaže:

    ”Imamo “tetkice” kojima je zakinut regres i topli obrok. Na trogodišnjem nivou to je negde oko 250 hiljada dinara, govorim o ljudima koji su na minimalnoj zaradi. Očekujemo da će većina tih predmeta uskoro biti okončana.”

    A nemamo sve ostale ljude u prosveti koji takođe nemaju ni regres ni topli obrok? Ispada da je samo tehničkom osoblju sve zakonito a ostali primaju redovno. Nemojte da se smešni.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama