Нови породични закон потпуно забрањује физичко кажњавање деце

11 априла, 2019

Најновијим изменама и допунама Породичног закона уводи се потпуна забрана физичког кажњавања и употребе физичке силе приликом васпитања детета.

То је за београдски лист Политика најавио Драган Вулевић, посебни саветник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Смисао увођења ових забрана, међутим, није кажњавање, већ едукација родитеља о ненасилним методама васпитања.

Вулевић додаје да нико неће ићи у затвор, нити ће бити лишен родитељског права ако је дете добило ћушку, чвргу или ударац по задњици.

“Родитељима ће бити понуђена едукација о ненасилним методама васпитања, и то у оквиру саветовалишта за брак и породицу, развојних саветовалишта, школа за родитеље… Ми смо свесни да нећемо добити резултате за годину дана, јер је мењање ставова и понашања процес за који је потребно време”, каже саговорник Политике.

Вулевић подсећа да је садашњим законом већ предвиђено (делимичо) лишавање родитељског права ако родитељ континуирано спроводи физичко кажњавање, које се може означити као злостављање детета.

Циљ измена закона јесте да у свести родитеља постоји идеја да је физичко кажњавање детета законом забрањено и да у васпитавању малишана није неопходно користити прут и демонстрирати закон јачег.

Извор: Б92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама