Нови правилник о ђачким екскурзијама

Ђачке екскурзије биће организоване искључиво у Србији у осам региона, за све ученике основних и средњих школа, изузев матураната, који ће и даље моћи да путују у иностранство, каже за РТС Оливера Корошец, председница актива директора школа општине Палилула.

Гостујући у Јутарњем програму Оливера Корошец је рекла да су то новине правилника о екскурзијама који ће тек почети да се примењује.

Према њеним речима што се тиче екскурзија ове школске године спроведене су све процедуре да деца иду на екскурзије.

“То значи да смо у септембру месецу, кроз годишњи план рада школа предвидели ђачке екскурзије и школу у природи, спровели јавне набавке, одабрали агенције које ће спроводити, потписали оквирне споразуме на основу интересовања родитеља и ученика и даље чекамо зелено светло”, истиче Оливера Корошец.

Где ће ђаци путовати по Србији

Новим правилником означено је осам региона где ће ученици путовати. Ти региони су: Војводина, западна Србија са Таром, југозападна Србија, Златибор, Увац, Златар, јужна Србија Ниш и Врање, Ваљево, источна Србија, Београд са околином, ибарско-копаонички крај.

“То су области предвиђене правилником. Ако погледамо географску карту видимо да ти региони покривају већину Србије тако да ако ученици иду редовно на екскурзије од првог до осмог разреда за очекивати је да су по завршетку основне школе обишли целу Србију а то је и циљ једног оваквог организовања и поделе на регионе”, наглашава Корошец.

Истиче да региони нису изабрани случајно. Биран је регион где може да се увеже више ствари које ученици могу да виде из различитих предмета.

“Ако узмемо на пример регион западне Србије, Златибор, Златар, Увац, имамо хидроелектране. У припреми за извођење екскурзија наставници ће пре одласка на екскурзију деци испричати чему оне служе. Имамо биљни и животињски свет, Белоглавог супа. Историја тог краја је јако значајна, географија, клима”, поручује председница актива директора школа општине Палилула.

Додаје да нови правилник разрађује пре свега план путовања, јер се он ради са ученицима, родитељима и запосленим односно онима који ће изводити екскурзије.

“Када се ради са ученицима, не ради само разредни старешина већ наставници из свих предмета па је предиђена тематска недеља за обраду тема везаних за дату област”, каже гошћа Јутарњег програма.

На избор екскурзије утиче узраст деце

Председница актива директора школа општине Палилула истиче да се не може иста екскурзија изводити са ученицима нижих разреда као са децом старијег узраста.

“Ученицима од првог до четвртог разреда сама дестинација мора да буде ближа месту боравка јер не могу да издрже дуга путовања. Најбоље је оставити онако како пише и у закону да план и програм екскурзија и школе у природи доносе стручна већа. Та већа чине учитељи тако да сам сигурна да нико неће изабрати бољу дестинацију од учитеља наравно користећи ове регионе које су препоручени за обилазак”, објашњава Оливера Корошец.

На питање да ли ће објекти у којима ће деца боравити бити стандардизовани, да се избегну скупи хотели или неки руинирани објекти, Корошец каже да се ту мора водити рачуна о Закону о јавним набавкама.

“Ми можемо у конкурсној документацији навести оно што желимо, да објекат буде са трокреветним или четворокреветним собама, да буде удаљен од неке битне саобраћајнице, да има ресторан, игралиште, а онда да урадимо јавну набавку да онда стварно ти који нуде те услове за децу и добију на набавци”, објашњава гошћа Јутарњег програма.

Додаје да ће се сада ствари променити тако што се мора урадити добра конкурсна документација и да све што не одговара да се изузме кокурсном документацијом.

Средњошколци ће наставити да обилазе земље које су обилазили и раније – Француску, Шпанију, Италију, Аустрију.

Неких посебних услови, сем оног што налажу ђачка путовања, неће бити осим онога што важи за све грађане који путују у датом тренутку, поручује Оливера Корошец, председница актива директора школа општине Палилула.

Извор: РТС