Novi Pravilnik o imunizaciji: Evo za koga je vakcina obavezna

12 maja, 2020

Uvedena je obavezna imunizacija svih osoba koje su u posebnom riziku za niz različitih bolesti


Novi “Pravilnik o obaveznoj vakcinaciji” donet je 4. maja. Usvojilo ga je Ministarstvo zdravlja i potpisao ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Svako ko ne bude poštovao odredbe ovog Pravilnika, biće kažnjen sa 50.000 do 150.000 dinara.

Obavezna imunizacija lica određenog uzrasta sprovodiće se protiv zaraznih bolesti: tuberkuloze, difterije, tetanusa, dečje paralize, velikog kašlja, malih boginja, zauški, hepatitisa B, oboljenja izazvanih hemofilusom influence tip b i oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije, predviđeno je novim Pravilnikom o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti.

Osim obavezne vakcinacije dece i zdravstvenih radnika, Pravilnikom se uvodi obavezna imunizacija i svih osoba koje su u posebnom riziku za niz različitih bolesti.

*Aktivna imunizacija podrazumeva nastanak sopstvenog imunskog odgovora osetljivog domaćina nakon izlaganja specifičnom antigenu prirodnim ili veštačkim putem. Sprovodi se vakcinacijom, odnosno revakcinacijom.

*Pasivna imunizacija podrazumeva unošenje gotovih antitela prirodnim ili veštačkim putem ili imune serume – frakcije krvi koja sadrži antitela protiv određenih prouzrokovača ili nekih vrsta toksina.

Zarazne bolesti protiv kojih se sprovodi obavezna aktivna i pasivna imunizacija lica izloženih određenim zaraznim bolestima su: besnilo, tetanus, hepatitis B, hepatitis A i trbušni tifus.

Zarazne bolesti protiv kojih se sprovodi obavezna aktivna i pasivna imunizacija lica u posebnom riziku su hepatitis B, grip, meningokokna bolest, oboljenja izazvana streptokokom pneumonije, oboljenja izazvana hemofilusom influence tip b, varičela i infekcije izazvane respiratornim sincicijalnim virusom.

Ako SZO proglasi pandemijsku pojavu gripa (novi podtip ili nova rekombinantna varijanta virusa influence), donosi se posebno stručno-metodološko uputstvo za imunizaciju protiv pandemijskog gripa.

Prilikom upisa dece u školu među obaveznim papirima sada će biti i vakcinacioni karton, tako da ako ste kojim slučajem odbili da vakcinišete svoje dete, od upisa u školu nema ništa. A onda tu nastaju drugi problemi, jer je osnovna škola obavezna, tu na scenu stupaju centri za socijalni rad, jer će škole imati obavezu da kada vas odbiju, obaveste centar za socijalni rad, da niste izvršili vakcinaciju svog deteta i da ono zbog vaše nemarnosti ne može da pohađa obaveznu školsku nastavu.

Kada vas Centar za socijalni rad pozove, narediće vam da odmah i bez odlaganja vakcinišete svoju decu. Ukoliko se oglušite o tu naredbu, mogu vas proglasiti za nesavesne roditelje, koji ne brinu o svojoj deci i oduzeti vam decu, a onda će ih centar za socijalni rad, kao organ starateljstva vakcinisati i dati u hraniteljsku porodicu.

Škole će takođe biti u obavezi da podnesu i prijavu sudiji za prekršaje, koji će vam izreći novčanu kaznu do 50.000 dinara, zbog nepoštovanja mere obavezne vakcinacije. Sudija će vam takođe kao i centar za socijalni rad dati rok da vakcinišete svoju decu, pa ukoliko to ne učinite u datom roku slediće nove, još veće novčane kazne.

Inače, ministar prosvete Mladen Šerčević je pozdravio odluku Vlade Srbije da uvede strože mere prema svima koji se protive vakcinaciji, on se javno zalaže za to da se svi koji odbiju vakcinaciju najstrože kazne i izopšte iz društva.

Sem u školama, kontrola vakcinacije će se vršiti i u vrtićima, a planiraju se i druge mere, kao što su nemogućnost izlaska iz zemlje, nemogućnost registracije vozila, nemogućnost zapošljavanja ako niste vakcinisani i druge oštre mere koje će sve građane bukvalno primorati da moraju da se vakcinišu.

“Program obavezne i preporučene imunizacije stanovništa protiv određenih zaraznih bolesti

Program se donosi za period od tri godine i obuhvata:

1) obaveznu aktivnu imunizaciju lica određenog uzrasta;

2) obaveznu aktivnu i pasivnu imunizaciju lica izloženih određenim zaraznim bolestima;

3) obaveznu aktivnu i pasivnu imunizaciju lica u posebnom riziku;

4) obaveznu aktivnu i pasivnu imunizaciju lica zaposlenih u zdravstvenim ustanovama;

5) obaveznu aktivnu imunizaciju putnika u međunarodnom saobraćaju;

6) preporučenu aktivnu imunizaciju lica određenog uzrasta;

7) preporučenu aktivnu i pasivnu imunizaciju lica po kliničkim indikacijama;

8) preporučenu aktivnu imunizaciju putnika u međunarodnom saobraćaju;

9) trogodišnji plan potreba zdravstvenih ustanova u vakcinama, imunoglobulinima humanog porekla i monoklonskim antitelima za obaveznu imunizaciju;

10) Potrebe vakcina, imunoglobulina humanog porekla i monoklonskih antitela za nacionalnu rezervu u skladu sa preporukom Svetske zdravstvene organizacije iznosi 25 odsto iskazanih potreba na godišnjem nivou.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Novi Pravilnik o imunizaciji: Evo za koga je vakcina obavezna

 1. Gramatika kaže:

  “Primorati da moraju da…”-molim Vas, gramatička konstrukcija, zar nije primorati da vakcinišu, bez tog “moraju da”.

 2. Mina kaže:

  Oho, nije vam se dopao komentar na temu da biste mogli malo kriticki da razmišljate dok kopirate vesti?
  Da li ste svesni da ste i sami postali robovi?

 3. pera kaže:

  U redu, obavezna vakcinacija za sve te bolesti, slažem se. A možemo li se tužiti državu, u slučaju da uveze loše vakcine o da se detetu nešto desi? Čija je onda odgovornost? Dok je Torlak pravio vakcine, bilo je sve u redu. Od kako su Torlak razbucali i od kad uvoze sve vakcine, puno je slučajeva sa posledicama od uveženih vakcina. U redu je zakon, ali treba i neko da bude odgovoran u slučaju posledica poštovanja tog istog zakona.

 4. Ana kaže:

  Gde postoji rizik mora da postoji i izbor!!!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama