Нови Правилник о имунизацији: Ево за кога је вакцина обавезна

Уведена је обавезна имунизација свих особа које су у посебном ризику за низ различитих болести


Нови “Правилник о обавезној вакцинацији” донет је 4. маја. Усвојило га је Министарство здравља и потписао министар здравља Златибор Лончар. Свако ко не буде поштовао одредбе овог Правилника, биће кажњен са 50.000 до 150.000 динара.

Обавезна имунизација лица одређеног узраста спроводиће се против заразних болести: туберкулозе, дифтерије, тетануса, дечје парализе, великог кашља, малих богиња, заушки, хепатитиса Б, обољења изазваних хемофилусом инфлуенце тип б и обољења изазваних стрептококом пнеумоније, предвиђено је новим Правилником о програму обавезне и препоручене имунизације становништва против одређених заразних болести.

Осим обавезне вакцинације деце и здравствених радника, Правилником се уводи обавезна имунизација и свих особа које су у посебном ризику за низ различитих болести.

*Активна имунизација подразумева настанак сопственог имунског одговора осетљивог домаћина након излагања специфичном антигену природним или вештачким путем. Спроводи се вакцинацијом, односно ревакцинацијом.

*Пасивна имунизација подразумева уношење готових антитела природним или вештачким путем или имуне серуме – фракције крви која садржи антитела против одређених проузроковача или неких врста токсина.

Заразне болести против којих се спроводи обавезна активна и пасивна имунизација лица изложених одређеним заразним болестима су: беснило, тетанус, хепатитис B, хепатитис А и трбушни тифус.

Заразне болести против којих се спроводи обавезна активна и пасивна имунизација лица у посебном ризику су хепатитис Б, грип, менингококна болест, обољења изазвана стрептококом пнеумоније, обољења изазвана хемофилусом инфлуенце тип б, варичела и инфекције изазване респираторним синцицијалним вирусом.

Ако СЗО прогласи пандемијску појаву грипа (нови подтип или нова рекомбинантна варијанта вируса инфлуенце), доноси се посебно стручно-методолошко упутство за имунизацију против пандемијског грипа.

Приликом уписа деце у школу међу обавезним папирима сада ће бити и вакцинациони картон, тако да ако сте којим случајем одбили да вакцинишете своје дете, од уписа у школу нема ништа. А онда ту настају други проблеми, јер је основна школа обавезна, ту на сцену ступају центри за социјални рад, јер ће школе имати обавезу да када вас одбију, обавесте центар за социјални рад, да нисте извршили вакцинацију свог детета и да оно због ваше немарности не може да похађа обавезну школску наставу.

Када вас Центар за социјални рад позове, наредиће вам да одмах и без одлагања вакцинишете своју децу. Уколико се оглушите о ту наредбу, могу вас прогласити за несавесне родитеље, који не брину о својој деци и одузети вам децу, а онда ће их центар за социјални рад, као орган старатељства вакцинисати и дати у хранитељску породицу.

Школе ће такође бити у обавези да поднесу и пријаву судији за прекршаје, који ће вам изрећи новчану казну до 50.000 динара, због непоштовања мере обавезне вакцинације. Судија ће вам такође као и центар за социјални рад дати рок да вакцинишете своју децу, па уколико то не учините у датом року следиће нове, још веће новчане казне.

Иначе, министар просвете Младен Шерчевић је поздравио одлуку Владе Србије да уведе строже мере према свима који се противе вакцинацији, он се јавно залаже за то да се сви који одбију вакцинацију најстроже казне и изопште из друштва.

Сем у школама, контрола вакцинације ће се вршити и у вртићима, а планирају се и друге мере, као што су немогућност изласка из земље, немогућност регистрације возила, немогућност запошљавања ако нисте вакцинисани и друге оштре мере које ће све грађане буквално приморати да морају да се вакцинишу.

“Програм обавезне и препоручене имунизације становништа против одређених заразних болести

Програм се доноси за период од три године и обухвата:

1) обавезну активну имунизацију лица одређеног узраста;

2) обавезну активну и пасивну имунизацију лица изложених одређеним заразним болестима;

3) обавезну активну и пасивну имунизацију лица у посебном ризику;

4) обавезну активну и пасивну имунизацију лица запослених у здравственим установама;

5) обавезну активну имунизацију путника у међународном саобраћају;

6) препоручену активну имунизацију лица одређеног узраста;

7) препоручену активну и пасивну имунизацију лица по клиничким индикацијама;

8) препоручену активну имунизацију путника у међународном саобраћају;

9) трогодишњи план потреба здравствених установа у вакцинама, имуноглобулинима хуманог порекла и моноклонским антителима за обавезну имунизацију;

10) Потребе вакцина, имуноглобулина хуманог порекла и моноклонских антитела за националну резерву у складу са препоруком Светске здравствене организације износи 25 одсто исказаних потреба на годишњем нивоу.

Извор: B92