Нови правилник за екскурзије

На екскурзију у иностранство од следеће школске године моћи ће да иду само ученици четврте године средње школе, док ће прве три бити организоване у Србији или Републици Српској, најављује помоћница министра просвете Весна Недељковић.


Ово је само једна од измена коју предвиђа нови Правилник о екскурзијама, чија је израда при крају и који би требало да почне да се примењује од септембра.
– Идеја је да се ђачким путовањима врати првобитни смисао и да се она темељније планирају, због чега смо се посебно бавили смештајним капацитетима. Уместо да се екскурзије своде на боравак у хотелима са четири или пет звездица, биће тачно дефинисано који се смештајни капацитети могу користити за те намене – објашњава Недељковић и као пример наводи Тршић, где је одлуком Владе основан културно-образовни центар, а који има довољно капацитета за ђаке.
Новим правилником спречило би се и стално потенцирање истих дестинација.
– То ће се постићи регионализацијом Србије, јер свака регија има своје културно-историјске споменике које је потребно увезати са одређеним узрастом и наставним планом и програмом, тако да се тачно зна у ком разреду би се где путовало – прича помоћница министра.
Како она истиче, осим средњошколаца, у Републику Српску моћи ће да иду и ученици седмог и осмог разреда основне школе. Ипак, како објашњавају у Министарству просвете, у посету Републици Српској ђаци ће моћи да иду само једном у току школовања.
– Због новина које предвиђа правилник, ђачке екскурзије би требало да буду јефтиније – најављује она.
Да су измене неопходне, сагласан је и потпредседник Форума београдских гимназија Миодраг Сокић.
– Садашње екскурзије за средњошколце више личе на маратоне! Иде се што даље, са успутним обилажењем што више места и ђаци ту највише времена проведу у аутобусу, што је неспојиво са циљевима екскурзија. По садашњем правилнику, у иностранство може да се иде у трећој и четвртој години, али се многи провлаче па иду и у другој – прича Миодраг Сокић.
Он истиче да је за такве екскурзије потребно издвојити између 350 и 480 евра, што је много новца.
– Тренутно стање је тржишно, свима одговара да зарађују на ђацима. На путовање иду два возача, лекар и вођа пута, а директори траже да се иде што више дана. Путује се што даље, обилазе се разна места, а све то кошта – прича Сокић и закључује да би и средњошколци требало да путују по Србији.
Школска путовања скупља од кампа
Најава да ће екскурзије бити повољније обрадовала је и родитеље основаца.
– Моје ћерке не иду на ђачка путовања, јер сматрам да су она сада врло скупа. Уместо да дајем по 250 евра за седам дана на Тари, колико школа тражи, радије им уплатим боравак у неком кампу, где им је сваки дан испуњен и где се увек лепо проведу, за много мање пара – каже родитељ ученица другог и четвртог разреда из Београда.
Извор: Блиц