Novi protest prosvetnih radnika – imaju četiri zahteva

16 marta, 2022

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije na čelu sa predsednicom Jasnom Janković organizovaće 17. marta u 12 časova u parku Manjež u Beogradu protest za koji, kažu, imaju najmanje četiri razloga.

Okupljeni na protestu će nastaviti šetnju do zgrade Vlade, a zahtevi zbog kojih se okupljaju su, pre svega, manji broj učenika u odeljenjima, kvalitetno obrazovanje, pravedni platni razredi, kao i zakoni po meri dece, nastavnika i roditelja.

Govoreći o ovom potonjem, Jasna Janković kaže da se to pre svega odnosi na “skandalozno skrivanje odredbi zakona o obrazovanju i podmetanje sindikatima teksta koji nikada nije ušao u Skupštinu Srbije”.

– Jedino tako možemo nazvati izmene i dopune koje niko od nas nije video pre usvajanja, decembra 2021. godine. – objašnjava Janković i dodaje da je, da bismo imali manji broj učenika, potrebno menjati Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Zakon o osnovnoj i Zakon o srednjoj školi.

– Poslednje promene legislative ukazuju na koji način država hoće da uštedi, pa je smislila kombinaciju odeljenja sa učenicima različitih uzrasta od 5. do 8. razreda, kao i neplaćanje prekonormnog rada. Baš o tome će sutra i biti reči na protestu “Zaokruži obrazovanje”.
Bez iskrenog socijalnog dijaloga vlasti i struke, naše obrazovanje ne može nikuda. Nama je to odavno jasno, ali izgleda da u Ministarstvu prosvete to nikoga ne uznemirava. – kaže Janković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama