Нови штрајк упозорења у просвети – “Ко је следећи!?”

28 октобра, 2019

Сви запослени – чланови Уније синдиката просветних радника Србије ступиће у штрајк упозорења 8. новембра 2019. године, пише у саопштењу УСПРС које је данас прослеђено медијима.

Тог дана, у школама чланицама Уније синдиката просветних радника Србије, часови се неће држати од 12.00 до 13.00 сати. Акција носи назив “Ко је следећи?!”.

Како у саопштењу стоји, захтеви Уније су хитно предузимање мера против насиља у школама, укључујући и промену законске регулативе. Како бисмо добили више информација о захтевима, контактирали смо с председницом Уније, Јасном Јанковић.

“Ми морамо да реагујемо јер насиље више није само вршњачко већ је сад ту и проблем насиља над запосленима. Имали смо и пре неколико година у Техничкој школи у Младеновцу случај где је ученик због опкладе ошамарио наставницу. То је био шамар просвети и обележио је суноврат у образовању када је реч о насиљу.” – присећа се Јанковић.

Она каже да су разлози овог суноврата свеопште насиље које деца гледају, којем присуствују и чије моделе имитирају, а повод штрајка је ситуација у Сремској Митровици.

“До сада смо имали толико случајева насиља и увек се све на школу сваљивало – те директор закаснио, те није реаговао тим за заштиту од насиља… У овом конкретном случају је школа молила за подршку и куцала на сва врата, укључујући и Центар за социјални рад. Нико им није помогао. Школа је учинила све, али се завршило тако да је дечак напао директора седиштем од бицикла. Ми упорно оправдавамо насилнике и тиме им дајемо осећај моћи у односу на наставнике.” – каже Јасна Јанковић.

На питање шта види као решење проблема и шта желе да постигну штрајком, Јанковић каже да је циљ да се Закони ускладе са Протоколом о насиљу, јер су у овом тренутку неусклађени. Неслагање је, додаје, у томе што Закон каже да свако насиље мора да се третира као насиље, без обзира на степен, те да мора да се с тим у складу реагује, док Протокол разврстава насиље у различите категорије. То значи да се у неким ситуацијама, када се насиље десило, прописује само “појачан педагошки рад са учеником који је починио насиље”.

“Какав појачан педагошки рад може да да резултат кад се насиље већ дешава? И шта ћемо кад се насиље прошири? Ми се, наравно, слажемо с оним што је тражено у Сремској Митровици, да наставник добије статус службеног лица, али за то треба мењати Устав, што је много компликованије од промене Закона. Ипак, најављују се већ неке промене Устава, па се надамо да ће и до тога доћи.”

Унија је упутила захтев за хитан састанак на тему пораста насиља у школама министру просвете Младену Шарчевићу и премијерки Ани Брнабић.

“Ми треба да мењамо начин и на који размишљамо и на који радимо, јер ово до сада није дало никакве резултате када је реч о смањењу насиља.” – закључује Јанковић.

А. Цвјетић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама