Novi štrajk upozorenja u prosveti – “Ko je sledeći!?”

28 oktobra, 2019

Svi zaposleni – članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije stupiće u štrajk upozorenja 8. novembra 2019. godine, piše u saopštenju USPRS koje je danas prosleđeno medijima.

Tog dana, u školama članicama Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, časovi se neće držati od 12.00 do 13.00 sati. Akcija nosi naziv “Ko je sledeći?!”.

Kako u saopštenju stoji, zahtevi Unije su hitno preduzimanje mera protiv nasilja u školama, uključujući i promenu zakonske regulative. Kako bismo dobili više informacija o zahtevima, kontaktirali smo s predsednicom Unije, Jasnom Janković.

“Mi moramo da reagujemo jer nasilje više nije samo vršnjačko već je sad tu i problem nasilja nad zaposlenima. Imali smo i pre nekoliko godina u Tehničkoj školi u Mladenovcu slučaj gde je učenik zbog opklade ošamario nastavnicu. To je bio šamar prosveti i obeležio je sunovrat u obrazovanju kada je reč o nasilju.” – priseća se Janković.

Ona kaže da su razlozi ovog sunovrata sveopšte nasilje koje deca gledaju, kojem prisustvuju i čije modele imitiraju, a povod štrajka je situacija u Sremskoj Mitrovici.

“Do sada smo imali toliko slučajeva nasilja i uvek se sve na školu svaljivalo – te direktor zakasnio, te nije reagovao tim za zaštitu od nasilja… U ovom konkretnom slučaju je škola molila za podršku i kucala na sva vrata, uključujući i Centar za socijalni rad. Niko im nije pomogao. Škola je učinila sve, ali se završilo tako da je dečak napao direktora sedištem od bicikla. Mi uporno opravdavamo nasilnike i time im dajemo osećaj moći u odnosu na nastavnike.” – kaže Jasna Janković.

Na pitanje šta vidi kao rešenje problema i šta žele da postignu štrajkom, Janković kaže da je cilj da se Zakoni usklade sa Protokolom o nasilju, jer su u ovom trenutku neusklađeni. Neslaganje je, dodaje, u tome što Zakon kaže da svako nasilje mora da se tretira kao nasilje, bez obzira na stepen, te da mora da se s tim u skladu reaguje, dok Protokol razvrstava nasilje u različite kategorije. To znači da se u nekim situacijama, kada se nasilje desilo, propisuje samo “pojačan pedagoški rad sa učenikom koji je počinio nasilje”.

“Kakav pojačan pedagoški rad može da da rezultat kad se nasilje već dešava? I šta ćemo kad se nasilje proširi? Mi se, naravno, slažemo s onim što je traženo u Sremskoj Mitrovici, da nastavnik dobije status službenog lica, ali za to treba menjati Ustav, što je mnogo komplikovanije od promene Zakona. Ipak, najavljuju se već neke promene Ustava, pa se nadamo da će i do toga doći.”

Unija je uputila zahtev za hitan sastanak na temu porasta nasilja u školama ministru prosvete Mladenu Šarčeviću i premijerki Ani Brnabić.

“Mi treba da menjamo način i na koji razmišljamo i na koji radimo, jer ovo do sada nije dalo nikakve rezultate kada je reč o smanjenju nasilja.” – zaključuje Janković.

A. Cvjetić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama