Novi Zakon o obrazovanju smanjuje plaćanje prekonormnog rada nastavnika

decembar 5, 2021

Osnivanje komisije za praćenje verske nastave, manji broj ocena za srednjoškolce, obavezno intoniranje himne na početku školske godine, povećana odgovornost roditelja u pogledu izostajanja đaka, smanjeno dosadašnje plaćanje prekovremenog rada nastavnika i povećanje starosne granice sa 17 godina za upis u srednju školu, osnovne su izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja, pišu Novosti.

Kada je reč o obaveznom broju ocena u jednom polugodištu u srednjim školama i gimnazijama, broj obaveznih ocena smanjuje se sa četiri u polugodištu, na tri. U osnovnim školama ostaje obaveza da đak bude ocenjen najmanje četiri puta.

Direktori srednjoškolskih obrazovnih institucija smatraju da je ova izmena dobra jer smanjuje nervozu i jurnjavu za ocenama.

– To je dobro i za decu i za profesore, nema jurnjave i nervoze, a četvrta ocena najčešće je prepisivana, kaže za Novosti Dejan Nedić, direktor Ekonomske škole i predsednik Društva direktora Srbije

Istovremeno, Forum beogradskih gimnazija uputio je Skupštini amandman kojim se predlaže da nastavnici, čiji predmet učenici slušaju do dva puta nedeljno, budu u obavezi da ih ocene najmanje dva puta po polugodištu, nastavnici čiji predmet učenici slušaju tri puta nedeljno, tri puta po polugodištu, dok bi iz predmeta koje slušaju četiri i više puta nedeljno učenici dobijali četiri ocene po polugodištu.

Predloženo je osnivanje verske komisije, koja treba da prati organizovanje i ostvarivanje verske nastave, usaglašava predlog programa verske nastave, udžbenike i druga nastavna sredstava, daje mišljenje o listama nastavnika verske nastave… Komisiju osniva Vlada na period od šest godina.

Zakonskim izmenama predviđeno je i da škola koja ne pusti himnu na početku školske godine plaća kaznu od 100.000 do milion dinara.

Jedna od izmena tiče se roditelja, pa je tako do sada roditelj, koji je obavešten da je učenik već dva dana neopravdano izostao, bio dužan da obezbedi da se učenik u roku od tri dana vrati na nastavu. A novim izmenama bio bi u obavezi i da obavesti školu o razlozima eventualnog izostajanja učenika sa nastave.

Takođe, novim izmenama smanjuje se dosadašnje plaćanje prekovremenog rada nastavnika, a to znači da će se na jedinstven način obračunavati prekonormni rad nastavnika po broju stvarno održanih časova preko pune norme. Time bi finansijski efekti bili samo manji, nikako veći, što znači da se smanjuju ukupna sredstva koja se isplaćuju po ovom osnovu.

Nakon usvajanja zakonskih izmena, u srednju školu, na redovnu nastavu, moći će da se upišu i stariji od 17 godina, što do sada nije bio slučaj.

Ako direktor škole učini težu povredu radne obaveze, biće obrazovana disciplinska komisija, koja će voditi postupak protiv njega i utvrđivati odgovornost. Takođe, jedna izmena odnosi se i na sekretare škola – oni će će morati da imaju obrazovanje iz oblasti prava i licencu za sekretara.

Autor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Novi Zakon o obrazovanju smanjuje plaćanje prekonormnog rada nastavnika"

  1. Prle kaže:

    Nije Vam jasno ovo za neplaćanje prekovremenog rada, a možda je namerno nejasno sročeno. Osim što se pokazuje namera države da (opet) štedi na obrazovanju, kakav primer ona daje privatnicima da adekvatno plaćaju svoje zaposlene? Dosta više s pričama “ćuti i budi srećan, moglo bi da bude gore (kao što mnogima i jeste”. Radnika koji radi prekovremeno treba adekvatno i platiti, ne vidim zašto bismo vam radili za džabe. Da li je život besplatan? Sve što nam treba, moramo da platimo, prema tome ne vidim zašto bismo vam radili za džabe.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama