Нови Закон о образовању смањује плаћање преконормног рада наставника

5 децембра, 2021

Оснивање комисије за праћење верске наставе, мањи број оцена за средњошколце, обавезно интонирање химне на почетку школске године, повећана одговорност родитеља у погледу изостајања ђака, смањено досадашње плаћање прековременог рада наставника и повећање старосне границе са 17 година за упис у средњу школу, основне су измене Закона о основама система образовања, пишу Новости.

Када је реч о обавезном броју оцена у једном полугодишту у средњим школама и гимназијама, број обавезних оцена смањује се са четири у полугодишту, на три. У основним школама остаје обавеза да ђак буде оцењен најмање четири пута.

Директори средњошколских образовних институција сматрају да је ова измена добра јер смањује нервозу и јурњаву за оценама.

– То је добро и за децу и за професоре, нема јурњаве и нервозе, а четврта оцена најчешће је преписивана, каже за Новости Дејан Недић, директор Економске школе и председник Друштва директора Србије

Истовремено, Форум београдских гимназија упутио је Скупштини амандман којим се предлаже да наставници, чији предмет ученици слушају до два пута недељно, буду у обавези да их оцене најмање два пута по полугодишту, наставници чији предмет ученици слушају три пута недељно, три пута по полугодишту, док би из предмета које слушају четири и више пута недељно ученици добијали четири оцене по полугодишту.

Предложено је оснивање верске комисије, која треба да прати организовање и остваривање верске наставе, усаглашава предлог програма верске наставе, уџбенике и друга наставна средстава, даје мишљење о листама наставника верске наставе… Комисију оснива Влада на период од шест година.

Законским изменама предвиђено је и да школа која не пусти химну на почетку школске године плаћа казну од 100.000 до милион динара.

Једна од измена тиче се родитеља, па је тако до сада родитељ, који је обавештен да је ученик већ два дана неоправдано изостао, био дужан да обезбеди да се ученик у року од три дана врати на наставу. А новим изменама био би у обавези и да обавести школу о разлозима евентуалног изостајања ученика са наставе.

Такође, новим изменама смањује се досадашње плаћање прековременог рада наставника, а то значи да ће се на јединствен начин обрачунавати преконормни рад наставника по броју стварно одржаних часова преко пуне норме. Тиме би финансијски ефекти били само мањи, никако већи, што значи да се смањују укупна средства која се исплаћују по овом основу.

Након усвајања законских измена, у средњу школу, на редовну наставу, моћи ће да се упишу и старији од 17 година, што до сада није био случај.

Ако директор школе учини тежу повреду радне обавезе, биће образована дисциплинска комисија, која ће водити поступак против њега и утврђивати одговорност. Такође, једна измена односи се и на секретаре школа – они ће ће морати да имају образовање из области права и лиценцу за секретара.

Аутор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Нови Закон о образовању смањује плаћање преконормног рада наставника"

  1. Prle каже:

    Nije Vam jasno ovo za neplaćanje prekovremenog rada, a možda je namerno nejasno sročeno. Osim što se pokazuje namera države da (opet) štedi na obrazovanju, kakav primer ona daje privatnicima da adekvatno plaćaju svoje zaposlene? Dosta više s pričama “ćuti i budi srećan, moglo bi da bude gore (kao što mnogima i jeste”. Radnika koji radi prekovremeno treba adekvatno i platiti, ne vidim zašto bismo vam radili za džabe. Da li je život besplatan? Sve što nam treba, moramo da platimo, prema tome ne vidim zašto bismo vam radili za džabe.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама