Нови Закон: Уџбеници неће морати више да се штампају

5 децембра, 2017

Уџбеници, бар не сви, неће морати да се штампају, јер ће моћи да буду дигитални, једна је од кључних новина Нацрта закона о уџбеницима.
Како пишу Новости, јавна расправа о овом документу почеће крајем ове недеље, када ће сви заинтересовани моћи да дају своје примедбе. Да би школске књиге могле да буду само у дигиталној форми, у закон је уведена одредба да је уџбеник “основно дидактичко средство у било ком облику или медију”.
Када дигитални уџбеник буде предвиђен законом, биће усвојени стандарди за његову израду, као и нови план уџбеника. У Министарству просвете су навели да ће “ово решење омогућити јефтиније, праведније и доступније образовање”.
Основа за учење и даље ће, у највеће броју случајева, остати папирни уџбенички комплети, преносе “Новости”.
Будући закон вратиће “у игру” мале издаваче, јер се укида квота по којој су за неки уџбеник, да би био у употреби, морали да се изјасне наставници најмање пет одсто ђачке популације. Ова одредба у претходном закону уведена је јер је постојало готово 80 лиценцираних издавача уџбеника на тржишту.
Када је уведено да је минимална квота да се нека књига нађе у учионици, да из ње учи најмање пет одсто ученика, многи су нестали са тржишта. Опстали су само највећи издавачи.
Измењен је и начин за подношења рукописа и одобравање уџбеника, тако да рокови за овај посао буду краћи, а процедура једноставнија. Биће укинуте и листе прегледача уџбеника, које је до сада потписивао министар, а нови пропис дефинише критеријуме ко може да буде прегледач.
Једна од новина биће и Центар за нискотиражне уџбенике, који би требало да реши проблем материјала на језицима националних мањина, али и уџбеника прилагођених слабовидој деци, као и литературу за средње стручне школе коју издавачи, због малог броја примерака, не желе да штампају. Због тога се поједини предмети и даље уче из књига објављених у СФРЈ.
Такође, школе ће моћи да набављају уџбенике посредством ученичких задруга. У Министарство просвете објашњавају да је то мера која би требало да укине сиво тржиште, посреднике и смањи крајњу цену коју плаћају ђаци и њихови родитељи. Провизије које узимају посредници могле би да буду подељене напола.
Извор: 021/Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Нови Закон: Уџбеници неће морати више да се штампају"

  1. Ana123 каже:

    Odlicno! Dakle i ovo malo roditelja koji pokusavaju da vaspitaju decu bez ekrana morace da popuste zato sto ce se ekrani koristiti za ucenje. Najbolje da se uvede digitalno presvlacenje pelena da nam deca ne zakasne sa buljenjem u tablete! Uzas!!! I zasto je svaka generacija sve gluplja i nesposobnija, pitajte se!!?!?!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама