Нови ЗОСОВ предвиђа и суспензије лиценци за наставнике

8 јуна, 2017

Јавна расправа о Нацрту закона о основама система образовања и васпитања завршена je трибином у Београду уз учешће директора школа, наставника, стручних сарадника, представника СПЦ. Законом дефинисано кажњавање родитеља, али и ђака…

Foto: ANDJELKO VASILJEVIC


Министар Младен Шарчевић рекао је да ће сви конструктивни предлози добијени током јавне расправе бити усвојени, саопштено је данас из Министарства просвете науке и технолошког развоја.
Он је казао да су постигнути основни циљеви – повећање квалитета образовања, а потом и повећање ефикасности и аутономије установа доакадемског образовања, наравно уз остварене резултате.
Нацрт закона о основама система образовања и васпитања представили су помоћник министра за правне послове Александар Марковић и члан радне групе Биљана Лајовић.
Неке од новина на које је на скупу указао помоћник министра за правне послове Александар Марковић јесу увођење нове забране понашања којом се вређа достојанство и углед школе.
Новина је и да Национални просветни савет и Савет за стручно образовање имају мање чланова, именује их Влада Србије, и да имају саветодавну улогу,
Како је додао, новине су увођење суспензије лиценце за наставнике, формирање новог родитељског тела, Општинског савета родитеља, могућност да финансијски, правни и административни послови буду поверени заједничкој служби за више школа, или на нивоу локалне самоуправе, да директору мирује радни однос док је на функцији, да је разрешење обавезно када директор наврши 65 година живота, да директора именује и разрешава министар, а уводи се јединствени образовни број ученика.
ДРУШТВЕНО-КОРИСТАН РАД ЗА УЧЕНИКЕ
Биљана Лајовић из министарства рекла да је законом јасно дефинисано да школа може да реагује када родитељ не испуњава своју дужност и да родитељи сносе одговорност за материјалну штету коју учини њихово дете.
Лајовић је нагласила да је Нацртом прецизно дефинисан васпитно дисциплински поступак и да се као мера предвиђа друштвено-корисни и хуманитарни рад за ученике, уз поштовање њихових година и достојанства.
Према неким ранијим изјавама казне за малтретирање вршњака у школи, нарушавање угледа и части другог ученика или наставника нацрт Закона о основама система образовања и васпитања предвиђа новчане казне од 30.000 до 100.000 динара.
За теже прекршаје детета у школи, као што су уништавање и крађа имовине, преправљање или дописивање података у евиденцију коју води школа, закон за родитеље предвиђа прекршајну или кривичну одговорност.
Употреба алкохола, дувана, наркотика, уношење оружја у школу или употреба мобилних телефона којим се угрожавају права других ученика или у сврху преваре приликом оцењивања, такође су дефинисани као тежа повреда обавеза.
По први пут предвиђене су новчане казне и за секретаре школа који не буду савесно обављали свој посао – од 5.000 до 100.000 динара.
Министар просвете Младен Шарчевић раније је рекао да ће секретари школа бити кажњавани уколико, као правници, не упозоре директоре “да не срљају у судске спорове за које се унапред зна да ће бити изгубљени”.
Оно што се најчешће помињало у јавности и са чим се родитељи, а и деца већ упознати је увођење информатике као обавезног предмета од петог разреда, веронаука и грађанско остају изборни.
Такође, министар је најавио и пројекат велике матуре која ће заменити пријемни за упис на факултете.
Прва генерација која ће полагати велику матуру су ђаци садашњег осмог разреда, а садашња друга година средње школе биће прва у пилот пројекту.
То би требало да олакша ђацима припрему за упис на факултет, а родитељима уштедети новац.
Шарчевић је недавно рекао да се нада да ће нацрт Закона о основама система образовањаи васпитања бити приоритет у Скупштини Србије, како би реформа у просвети могла да почне на јесен.
“Реформе школства у просеку трају осам година. Ми ћемо, у околностима традиционалне српске нетрпељивости бити задовољни ако реформу завршимо за четири године.”
Извор: Мондо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


10 коментара на "Нови ЗОСОВ предвиђа и суспензије лиценци за наставнике

 1. Кућа без темеља каже:

  Е лепо.Колико год се трудим да пропратим ове наше просветне законе,а сматрам да сам компентентна за то,верујте да ми тешко успева.Да не објашњавам зашто,јер онај ко се бави овом проблематиком ће то и разумети,а за друге није ни битно.Прихватам чињенице:ту смо ,где смо;задовољни,мање-више;све је то индивидуално:а да реформа треба-Е ТРЕБА.Мој разлог за реформу је следећи:Ја сам темељ образовања и васпитања-дакле учитељ.На додели сведочанстава генерацији осмог разреда ,на коју сам била позвана од стране бивших мојих ученика ,приметила сам следеће:Темеља,дакле рада учитеља и успеха ученика од првог до четвртог разреда НИГДЕ НЕМА.ЗАШТО?Ко је то и када учинио,највероватније нисам успела да пропратим ,јер нисам имала ни прилику,а ни могућности.Сматрам да је то велики пропуст у нашем систему и то је моје мишљење.Ако је образовање “доживотни процес”,живот му је веома кратак,ту процеса нема ,јер “КУЋА КОЈА НЕМА,ЗАБОРАВИ;ИЗБРИШЕ,УРУШИ темељ.бива веома брзо срушена.Ако је то један од циљева савременог образовања,онда сам је “у криву” па нек ми не замере они који ово буду прочитали.Ја само износим чињеницу на коју,сматрам треба добронамерно указати “тим новим реформаторима”јер сам и ја нечији”минули рад” и поносим се тиме да радим диван,одговоран ,признат,тежак ,али надасве животни позив.Разумем и штедњу и тешкоће у материјалном погледу,али ако се зна да установа у којој ,а слично је и удругим ,радим за разне врсте “папира”не штеди на новцу,па зар то може бити разлог брисања постојања,овог дивног рада ,труда и залагања не малог броја УЧИТЕЉА за оне који разумеју значење и тежину речи,а модерно професора разредне наставе.које се “утопило” у масу ?Ко је то себи дао ПРАВО да ИЗ сећања ђака избрише учитеља/учитељицу,најлепши део детињства,радости,првих сазнања о себи и свету у коме постоје и још много,много тога?Мислите о овоме,ако заиста хоћете реформу!!!!

  1. Tina каже:

   Ja toj deci predajem jedan predmet od 5 do 8 razreda,polažu ga u okviru kombinovang testa i nije mi bitno pamte li me ili ne.Bitno mi je koliko su naučili.Ucenici završavaju,ne ja,učitelji ili razredni.”Rastajete se”Vi od njih isto zabavom (sa centralnom ulogom) posle završetka 4 razreda.Vi za obavljeni rad ste plaćeni a ne za ”lepo detinjstvo,radost,saznanja”.Borite se Vi u ministarstvu i Zakonu za status a ne u sećanjima učenika.

   1. Кућа без темеља каже:

    Тина,можда нисте разумели ,а и не треба.Ваш рад од петог до осмог и учитеља се никако не може упоређивати.Поготову рад учитеља у неподељеним школама за који претпостављам и нисте чули.Иначе је коментар упућен Министарству,а суштину ће разумети онај ко хоће.

 2. Božović Vladan каже:

  Ovde se pominje nekakva reforma. Krupna reč za farsu bez kraja nesposobnog birokrate Mladena Šarčevića. Došao čovek da dokusuri ostatke obrazovnog sistema. Nek se pohvali svojom nulom od rezultata na takmičenjima učenika svoje gimnzije. Njegovi učenici ne mogu da upišu ni jedan iole ozbiljniji državni fakultet, nego upisuju ove bezvredne privatne, kakva je i njegova škola, uostalom. Kome je on našao da soli pamet.

 3. Tanja каже:

  Odlično! Sad pravo sa velike mature po IOP-u pravo na medicinu 🙂

 4. Radisa каже:

  Direktorima neogranicen mandat, radno mesto im se cuva koliko god da su na funkciji a imenuje ih ministar.
  Tri koraka unazad u odnosu na postojeci zakon.

 5. Ivan каже:

  Nema ništa od toga, uskoro menjaju ministra čim se formira vlada

  1. NG каже:

   Ja se ne nadam da će doći bolji. Kako kojeg postave svima je sve gore i gore

 6. Љиља каже:

  Што се тиче финансија то и треба да ради заједничка служба за више школа.

  1. Maja каже:

   Ljiljo, u gradu u kome zivim (i radim) postoj takva “firma”, ali nisu sve skole udruzene, tj neke imaju svoje racunovodstvo. Ja radim u dve skole, jedna ovakva, a druga onakva 🙂 Ta takozvana “udruzena skola” koja vodi finansije je cist promasaj uz nemogucnost kontrole toga sta rade i kako rade.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама