Novi ZOSOV predviđa i suspenzije licenci za nastavnike

8 juna, 2017

Javna rasprava o Nacrtu zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja završena je tribinom u Beogradu uz učešće direktora škola, nastavnika, stručnih saradnika, predstavnika SPC. Zakonom definisano kažnjavanje roditelja, ali i đaka…

Foto: ANDJELKO VASILJEVIC


Ministar Mladen Šarčević rekao je da će svi konstruktivni predlozi dobijeni tokom javne rasprave biti usvojeni, saopšteno je danas iz Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja.
On je kazao da su postignuti osnovni ciljevi – povećanje kvaliteta obrazovanja, a potom i povećanje efikasnosti i autonomije ustanova doakademskog obrazovanja, naravno uz ostvarene rezultate.
Nacrt zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predstavili su pomoćnik ministra za pravne poslove Aleksandar Marković i član radne grupe Biljana Lajović.
Neke od novina na koje je na skupu ukazao pomoćnik ministra za pravne poslove Aleksandar Marković jesu uvođenje nove zabrane ponašanja kojom se vređa dostojanstvo i ugled škole.
Novina je i da Nacionalni prosvetni savet i Savet za stručno obrazovanje imaju manje članova, imenuje ih Vlada Srbije, i da imaju savetodavnu ulogu,
Kako je dodao, novine su uvođenje suspenzije licence za nastavnike, formiranje novog roditeljskog tela, Opštinskog saveta roditelja, mogućnost da finansijski, pravni i administrativni poslovi budu povereni zajedničkoj službi za više škola, ili na nivou lokalne samouprave, da direktoru miruje radni odnos dok je na funkciji, da je razrešenje obavezno kada direktor navrši 65 godina života, da direktora imenuje i razrešava ministar, a uvodi se jedinstveni obrazovni broj učenika.
DRUŠTVENO-KORISTAN RAD ZA UČENIKE
Biljana Lajović iz ministarstva rekla da je zakonom jasno definisano da škola može da reaguje kada roditelj ne ispunjava svoju dužnost i da roditelji snose odgovornost za materijalnu štetu koju učini njihovo dete.
Lajović je naglasila da je Nacrtom precizno definisan vaspitno disciplinski postupak i da se kao mera predviđa društveno-korisni i humanitarni rad za učenike, uz poštovanje njihovih godina i dostojanstva.
Prema nekim ranijim izjavama kazne za maltretiranje vršnjaka u školi, narušavanje ugleda i časti drugog učenika ili nastavnika nacrt Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđa novčane kazne od 30.000 do 100.000 dinara.
Za teže prekršaje deteta u školi, kao što su uništavanje i krađa imovine, prepravljanje ili dopisivanje podataka u evidenciju koju vodi škola, zakon za roditelje predviđa prekršajnu ili krivičnu odgovornost.
Upotreba alkohola, duvana, narkotika, unošenje oružja u školu ili upotreba mobilnih telefona kojim se ugrožavaju prava drugih učenika ili u svrhu prevare prilikom ocenjivanja, takođe su definisani kao teža povreda obaveza.
Po prvi put predviđene su novčane kazne i za sekretare škola koji ne budu savesno obavljali svoj posao – od 5.000 do 100.000 dinara.
Ministar prosvete Mladen Šarčević ranije je rekao da će sekretari škola biti kažnjavani ukoliko, kao pravnici, ne upozore direktore “da ne srljaju u sudske sporove za koje se unapred zna da će biti izgubljeni”.
Ono što se najčešće pominjalo u javnosti i sa čim se roditelji, a i deca već upoznati je uvođenje informatike kao obaveznog predmeta od petog razreda, veronauka i građansko ostaju izborni.
Takođe, ministar je najavio i projekat velike mature koja će zameniti prijemni za upis na fakultete.
Prva generacija koja će polagati veliku maturu su đaci sadašnjeg osmog razreda, a sadašnja druga godina srednje škole biće prva u pilot projektu.
To bi trebalo da olakša đacima pripremu za upis na fakultet, a roditeljima uštedeti novac.
Šarčević je nedavno rekao da se nada da će nacrt Zakona o osnovama sistema obrazovanjai vaspitanja biti prioritet u Skupštini Srbije, kako bi reforma u prosveti mogla da počne na jesen.
“Reforme školstva u proseku traju osam godina. Mi ćemo, u okolnostima tradicionalne srpske netrpeljivosti biti zadovoljni ako reformu završimo za četiri godine.”
Izvor: Mondo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


10 komentara na "Novi ZOSOV predviđa i suspenzije licenci za nastavnike

 1. Kuća bez temelja kaže:

  E lepo.Koliko god se trudim da propratim ove naše prosvetne zakone,a smatram da sam kompententna za to,verujte da mi teško uspeva.Da ne objašnjavam zašto,jer onaj ko se bavi ovom problematikom će to i razumeti,a za druge nije ni bitno.Prihvatam činjenice:tu smo ,gde smo;zadovoljni,manje-više;sve je to individualno:a da reforma treba-E TREBA.Moj razlog za reformu je sledeći:Ja sam temelj obrazovanja i vaspitanja-dakle učitelj.Na dodeli svedočanstava generaciji osmog razreda ,na koju sam bila pozvana od strane bivših mojih učenika ,primetila sam sledeće:Temelja,dakle rada učitelja i uspeha učenika od prvog do četvrtog razreda NIGDE NEMA.ZAŠTO?Ko je to i kada učinio,najverovatnije nisam uspela da propratim ,jer nisam imala ni priliku,a ni mogućnosti.Smatram da je to veliki propust u našem sistemu i to je moje mišljenje.Ako je obrazovanje “doživotni proces”,život mu je veoma kratak,tu procesa nema ,jer “KUĆA KOJA NEMA,ZABORAVI;IZBRIŠE,URUŠI temelj.biva veoma brzo srušena.Ako je to jedan od ciljeva savremenog obrazovanja,onda sam je “u krivu” pa nek mi ne zamere oni koji ovo budu pročitali.Ja samo iznosim činjenicu na koju,smatram treba dobronamerno ukazati “tim novim reformatorima”jer sam i ja nečiji”minuli rad” i ponosim se time da radim divan,odgovoran ,priznat,težak ,ali nadasve životni poziv.Razumem i štednju i teškoće u materijalnom pogledu,ali ako se zna da ustanova u kojoj ,a slično je i udrugim ,radim za razne vrste “papira”ne štedi na novcu,pa zar to može biti razlog brisanja postojanja,ovog divnog rada ,truda i zalaganja ne malog broja UČITELJA za one koji razumeju značenje i težinu reči,a moderno profesora razredne nastave.koje se “utopilo” u masu ?Ko je to sebi dao PRAVO da IZ sećanja đaka izbriše učitelja/učiteljicu,najlepši deo detinjstva,radosti,prvih saznanja o sebi i svetu u kome postoje i još mnogo,mnogo toga?Mislite o ovome,ako zaista hoćete reformu!!!!

  1. Tina kaže:

   Ja toj deci predajem jedan predmet od 5 do 8 razreda,polažu ga u okviru kombinovang testa i nije mi bitno pamte li me ili ne.Bitno mi je koliko su naučili.Ucenici završavaju,ne ja,učitelji ili razredni.”Rastajete se”Vi od njih isto zabavom (sa centralnom ulogom) posle završetka 4 razreda.Vi za obavljeni rad ste plaćeni a ne za ”lepo detinjstvo,radost,saznanja”.Borite se Vi u ministarstvu i Zakonu za status a ne u sećanjima učenika.

   1. Kuća bez temelja kaže:

    Tina,možda niste razumeli ,a i ne treba.Vaš rad od petog do osmog i učitelja se nikako ne može upoređivati.Pogotovu rad učitelja u nepodeljenim školama za koji pretpostavljam i niste čuli.Inače je komentar upućen Ministarstvu,a suštinu će razumeti onaj ko hoće.

 2. Božović Vladan kaže:

  Ovde se pominje nekakva reforma. Krupna reč za farsu bez kraja nesposobnog birokrate Mladena Šarčevića. Došao čovek da dokusuri ostatke obrazovnog sistema. Nek se pohvali svojom nulom od rezultata na takmičenjima učenika svoje gimnzije. Njegovi učenici ne mogu da upišu ni jedan iole ozbiljniji državni fakultet, nego upisuju ove bezvredne privatne, kakva je i njegova škola, uostalom. Kome je on našao da soli pamet.

 3. Tanja kaže:

  Odlično! Sad pravo sa velike mature po IOP-u pravo na medicinu 🙂

 4. Radisa kaže:

  Direktorima neogranicen mandat, radno mesto im se cuva koliko god da su na funkciji a imenuje ih ministar.
  Tri koraka unazad u odnosu na postojeci zakon.

 5. Ivan kaže:

  Nema ništa od toga, uskoro menjaju ministra čim se formira vlada

  1. NG kaže:

   Ja se ne nadam da će doći bolji. Kako kojeg postave svima je sve gore i gore

 6. Ljilja kaže:

  Što se tiče finansija to i treba da radi zajednička služba za više škola.

  1. Maja kaže:

   Ljiljo, u gradu u kome zivim (i radim) postoj takva “firma”, ali nisu sve skole udruzene, tj neke imaju svoje racunovodstvo. Ja radim u dve skole, jedna ovakva, a druga onakva 🙂 Ta takozvana “udruzena skola” koja vodi finansije je cist promasaj uz nemogucnost kontrole toga sta rade i kako rade.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama