Novi zvanično odobreni Edukini udžbenici iz srpskog jezika za prvi razred gimnazija i srednjih škola

15 maja, 2019

Novi plan nastave i učenja za prvi razred gimnazija i srednjih škola usvojen je prošle godine. Kako nije bilo dovoljno vremena za prilagođavanje i odobravanje udžbenika, preporuka Ministarstva je bila da se program u nastavi ostvaruje uz korišćenje starih verzija udžbenika.

Nova verzija udžbenika za srpski jezik za prvi razred srednje škole

Od sledeće školske godine profesori srpskog jezika koji predaju u prvom razredu gimnazija i srednjih stručnih škola biće u prilici da koriste verziju Edukinog udžbeničkog kompleta za srpski jezik. Nove verzije prilagođene su novom programu nastave i učenja. Edukin komplet čine Čitanka (dr Ana Stišović Milovanović, dr Vukosava Živković, dr Olivera Radulović) i Srpski jezik (dr Duška Klikovac). Oba udžbenika su u svojim prethodnim verzijama visoko ocenjena.

Ova verzija predstavlja jedan od retkih dostupnih zvanično odobrenih udžbenika, i nasleđuje sve kvalitete zbog kojih je prethodno rado korišćena u nastavi. Nastavne jedinice, tematski i sadržajno jasno razdvojene i detaljno predstavljene, omogućuju da svaka sledeća logički i anticipirano proističe iz prethodne. Na komparativan i stvaralački način povezane su tematske jedinice unutar udžbenika, uz korišćenje najsavremenijih i najaktuelnijih izvora, kao i legitimnih naučnopopularnih tekstova. Udžbenici su bogato likovno opremljeni i pregledni, te dodatno motivišu učenike na rad.

Posebno razvijena, produbljena didaktička aparatura, zasnovana je na metodički i metodološki podrobno promišljenim stavovima. Pitanja su grupisana prema nivoima znanja i razumevanja na koja se odnose, kako bi i učenici mogli da samostalno procene svoje znanje.

Funkcionalno povezivanje nastave književnosti i jezika sa nastavom istorije, psihologije, likovne i muzičke kulture, ali i drugih predmeta – predstavlja poseban kvalitet.

Stižu i digitalna izdanja

Uz štampane verzije udžbenika, Eduka radi i na digitalizaciji svojih izdanja. Digitalna verzija ovih udžbenika predstavlja još jednu pogodnost za korisnike – nastavnike i učenike. Nastavnik je dodatno osnažen bogatom stručnom podrškom koja uključuje mesečne i godišnje planove, pripreme, te dodatne digitalne i štampane materijale za rad.

Zbog svega ovoga Edukini udžbenici za srpski jezik u gimnazijama i srednjim školama zaslužuju posebnu pažnju profesora i učenika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama