Нови званично одобрени Едукини уџбeници из српског језика за први разред гимназија и средњих школа

15 маја, 2019

Нови план наставе и учења за први разред гимназија и средњих школа усвојен је прошле године. Како није било довољно времена за прилагођавање и одобравање уџбеника, препорука Министарства је била да се програм у настави остварује уз коришћење старих верзија уџбеника.

Нова верзија уџбеника за српски језик за први разред средње школе

Од следеће школске године професори српског језика који предају у првом разреду гимназија и средњих стручних школа биће у прилици да користе верзију Едукиног уџбеничког комплета за српски језик. Нове верзије прилагођене су новом програму наставе и учења. Едукин комплет чине Читанка (др Ана Стишовић Миловановић, др Вукосава Живковић, др Оливера Радуловић) и Српски језик (др Душка Кликовац). Оба уџбеника су у својим претходним верзијама високо оцењена.

Ова верзија представља један од ретких доступних званично одобрених уџбеника, и наслеђује све квалитете због којих је претходно радо коришћена у настави. Наставне јединице, тематски и садржајно јасно раздвојене и детаљно представљене, омогућују да свака следећа логички и антиципирано проистиче из претходне. На компаративан и стваралачки начин повезане су тематске јединице унутар уџбеника, уз коришћење најсавременијих и најактуелнијих извора, као и легитимних научнопопуларних текстова. Уџбеници су богато ликовно опремљени и прегледни, те додатно мотивишу ученике на рад.

Посебно развијена, продубљена дидактичка апаратура, заснована је на методички и методолошки подробно промишљеним ставовима. Питања су груписана према нивоима знања и разумевања на која се односе, како би и ученици могли да самостално процене своје знање.

Функционално повезивање наставе књижевности и језика са наставом историје, психологије, ликовне и музичке културе, али и других предмета – представља посебан квалитет.

Стижу и дигитална издања

Уз штампане верзије уџбеника, Едука ради и на дигитализацији својих издања. Дигитална верзија ових уџбеника представља још једну погодност за кориснике – наставнике и ученике. Наставник је додатно оснажен богатом стручном подршком која укључује месечне и годишње планове, припреме, те додатне дигиталне и штампане материјале за рад.

Због свега овога Едукини уџбеници за српски језик у гимназијама и средњим школама заслужују посебну пажњу професора и ученика.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама