Novim zakonom novac za treće dete do punoletstva?

decembar 3, 2017

Do kraja godine trebalo da bude donet novi zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, kojim su predviđene mere finansijske pomoći roditeljima, pre svega majkama, kako bi uskladile rad i roditeljstvo, a da je najznačajnije povećanje planirano za rađanje prvog deteta jer je ocena da je tada finansijska pomoć najpotrebnija, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.
Za današnju „Politiku”, ona je rekla da će novim zakonom država povećati roditeljski dodatak za prvo, kao i za svu ostalu decu.
„Planirano je i povećanje za drugo, treće i četvrto dete, koja će se kao i dosad, isplaćivati u 24 mesečne rate”, rekla je Mihajlović.
Prema njenim rečima, značajno je i to što ubuduće isplata naknade više neće zavisiti od mogućnosti i volje poslodavaca jer će se isplaćivati direktno na račun porodilje.
Mihajlović je rekla se predlogom budućeg Građanskog zakonika predviđaju značajne demografske podsticajne mere, kojim će naknadu za treće dete steći majka koja rodi treće dete, a to pravo bi se gasilo punoletstvom deteta, dok će vlada odlučiti da li će to biti simbolična pomoć ili isplata u visini jedne plate.
Prema njenim rečima, predlogom nije planirana retroaktivna isplata.
Mihajlović je istakla da će to pravo imati majke koje su rodile treće dete, bez obzira da li su u braku i da li su deca iz jednog, dva ili više brakova, da li su bračna ili vanbračna, a da se razmatra mogućnost da ovo pravo bude priznato i samohranim očevima.
Kako je kazala, pravo će imati i majke, koje su zaposlene, ali i majke koje nisu u radnom odnosu.
IZVOR: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


5 komentara na "Novim zakonom novac za treće dete do punoletstva?

 1. Mirna kaže:

  Zanima me da li ce primati i majke koje su pocele sa radjanjem oko 15-te godine(prethodno udate sa nekih 13-14 god.) i bez zavrsene osnovne skole?To ce biti PROPAST.Ljudima treba obezbediti posao i primorati privatnike da ispostuju zakonska prava zaposlenog.Nikada se drzava ne moze nadavati para ljudima koji ne zaradjuju.Lepo kaze jedna poslovica da ako hoces da nahranis gladnog, upecaj mu ribu.Ako hoces da on nikada ne bude gladan,nauci ga da peca.

 2. Nino kaže:

  Drzava moze da daje svakom trecem detetu po 200eura do punoletstva, a vec za cetvrto i peto nebi trebalo, ali da uslov bide zavrsena osnovna skola i stroga kontrola Suda i Centata za socijalni rad,

 3. Vladan kaže:

  I samohranim očevima inače će biti tuženi za diskriminaciju.

 4. Dragana kaže:

  Mislim da ovo pravo treba da vazi za svako 3rodeno dete, a ne samo za ono dete koje ce se roditi, sta na primer sa 3 detetom koje je napunio 4godine?Zar to nije dete?

 5. Mina Perovic kaže:

  Koliko ja pamtim, ovo najavljuju još od 2015. godine.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama