Novine na upisu u srednju školu – sa takmičenja do 12 bodova

mart 24, 2017

Rezultati sa međunarodnih i republičkih takmičenja koje su đaci postigli u osmom razredu ponovo će se vrednovati pri upisu u srednje škole.
A ta promena biće uneta u pravilnik o upisu na kojem Ministarstvo prosvete trenutno radi, rečeno je Danasu u tom ministarstvu.
U odnosu na nekadašnju praksu, novina je da će se vrednovati samo takmičenja iz predmeta koje đaci polažu na završnom ispitu, a broj bodova koje učeniku “sleduje” za osvojeno jedno od prva tri mesta na međunarodnim i republičkim takmičenjima je manji nego što je to bilo ranije, jer je, kako objašnjavaju u Ministarstvu, namera da se napravi bolja srazmera između broja poena koji se dobijaju po osnovu uspeha iz osnovne škole, na završnom ispitu i rezultata sa takmičenja.
Prema predlogu Ministarstva u koji je Danas imao uvid, prvo mesto na međunarodnom takmičenju donosi 12, bodova, drugo 10, a treće osam. Međunarodna takmičenja čiji se rezultati vrednuju za upis su Juniorska balkanska matematička olimpijada, koju organizuje Društvo matematičara Srbije i Međunarodna juniorska naučna olimpijada, u organizaciji Društva fizičara Srbije i Fizičkog fakulteta u Beogradu.
Što se tiče republičkih takmičenja, za osvojeno prvo mesto učeniku sleduje šest poena, za drugo četiri, a treće dva. Reč je o takmičenjima koja imaju najmanje tri nivoa (školski, opštinski, okružni, republički), i to: takmičenje iz srpskog jezika i jezičke kulture (organizator Društvo za srpski jezik i književnost Srbije); maternji jezik – bugarski jezik (Udruženje “Matica Bugara u Srbiji”), mađarski jezika (Filozofski fakultet Novi Sad, Odsek za hungarologiju), rumunski (Filozofski fakultet Novi Sad, Odsek za rumunistiku), rusinski (Društvo za rusinski jezik, književnost i kulturu), slovački (Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine, Slovakističko vojvođansko društvo), hrvatski (Nacionalni savet hrvatske nacionalne manjine) i bosanski jezik. Vrednuju se i takmičenja iz matematike (Društvo matematičara Srbije), istorije (Društvo istoričara Srbije “Stojan Novaković”), geografije (Srpsko geografsko društvo), biologije (Srpsko biološko društvo), fizike (Društvo fizičara Srbije i Fizički fakultet Beograd) i hemije (Srpsko hemijsko društvo).
Pravila predviđaju da se, kada je učenik osvojio više pojedinačnih mesta iz na takmičenjima iz jednog ili više predmeta, uzima u obzir najbolji ostvareni rezultat, odnosno najveći broj bodova.
U Ministarstvu kažu da će se sportski rezultati računati pri upisu u Sportsku gimnaziju, a rezultati sa takmičenja iz jezika prilikom konkurisanja za filološke gimnazije i bilingvalna odeljenja.
Ranija praksa
Odlukom bivšeg ministra prosvete Srđana Verbića rezultati sa takmičenja se prošle školske godine nisu računali pri upisu u srednje škole. Ranija praksa je bila da prva tri mesta na međunarodnim takmičenjima u osmom razredu donose 20, 18 i 16 poena, a na republičkim osam, šest i četiri.
Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Novine na upisu u srednju školu – sa takmičenja do 12 bodova

 1. Digitalna pismenost i programiranje su kao čitanje i pisanje! kaže:

  Zašto se ne boduje takmičenje iz programiranjaa koje organizuje Društvo matematičara Srbije kao bodovi iz Matematike!

 2. Sasa kaže:

  E vala drago mi je zbog tehničkog. Ionako nastavnici najviše tamo muvaju…..

  1. Jasi kaže:

   Muvanje?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama