Новитети у Google учионици за школску 2020/2021.

21 августа, 2020

Google учионица: Новитети за школску 2020/21


Резултати истраживања које је спровео Завод за унапређење образовања и васпитања показују да је током наставе на даљину скоро 33,4% анкетираних наставника у Србији користило Google  учионицу и њој сличне алате за реализацију образовно-васпитних активности. На светском нивоу, Google учионица се користи у више од 250 земаља света, а изазови са којима су се наставници и ученици сусретали у претходном периоду решени су побољшаним фунционалностима које стижу од нове школске године.

Google Meet i Google Classroom интеграција – новости

Како би се наставницима током реализације наставе обезбедила већа могућност контроле ученичких активности у онлајн-окружењу, од септембра ће модератори едукативних састанака (наставници) моћи да забране приступ часу оним ученицима којима је већ двапут одбијен улазак. На овај начин ће се заштитити и радно окружење од уласка ученика других одељења или разреда. Исто тако, наставници ће моћи доста лакше да контролишу ученичке активности током онлајн-састанка тако што ће поставити ограничења за јављање и укључење у час. Поред тога, наставнике и ученике очекују и новитети у погледу придруживања Meet састанку, контроле микрофона свих ученика и креирања посебних соба за комуникацију, односно очекује их тимски рад или симултане дискусије мале групе ученика у које једино наставник има право уласка.

Новитети се односе и на коришћење виртуелне табле „Jamboard”, помоћу које ће ученици у реалном временом моћи да пишу, цртају, уносе коментаре и раде, уз могућност да наставник прати њихово ангажовање. Важна измена обухвата и могућност промене позадине током онлајн-састанка, што знатно олакшава рад и учење од куће.  најављује и повећање броја учесника који би наставнику били видљиви на почетном екрану (Grid view), што омогућава симултано праћење читавог одељења одједном и знатно олакшава реализацију онлајн испитивања, тестирања или проверавања знања.

Шта вас ново очекује у  Google учионици?

Пошто је модел рада у новој школској години познат, Google се потрудио да омогући лакше придруживање одељењу и часу помоћу линка који се може делити чак и путем комуникацијских апликација као што су WhatsApp, Viber ili SMS . Међутим, наставницима је најинтересантнија измена што ће одсад бити омогућено праћење оригиналности ученичких радова. На овај начин спречава се могућност било каквог плагирања, односно слања истих радова више ученика у оквиру истог одељења или разреда. Добијене извештаје о оригиналности ученичких радова наставници могу преузети и даље поделити одељењском старешини, родитељима или ученицима на исправку.

Новитети стижу и за GSuit  администраторе, који ће имати могућност да провере метрике ангажовања и рад свих ученика и наставника – корисника Google учионице. Подаци који се добију пружиће увид у трајање рада свих учесника. На овај начин наставници ће моћи да провере колико ученици проводе времена у Google  учионици и како међусобно комуницирају.

Ово су само неки од преко 50 новитета које Google уводи да олакша ученицима и наставницима рад у онлајн-окружењу. Како бисте се упознали са новим могућностима и научили како да креативно примените различите дигиталне алате који се интегришу са  Google  учионицом, придружите се првом и највећем онлајн образовном самиту у Србији.

За више информација можете нам се обратити путем имејл-адресе:  office@institut.edu.rs  или позивом на број: 011/40-11-260

Извор: institut.edu.rs/blog.google

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама