Noviteti u Google učionici za školsku 2020/2021.

21 avgusta, 2020

Google učionica: Noviteti za školsku 2020/21


Rezultati istraživanja koje je sproveo Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja pokazuju da je tokom nastave na daljinu skoro 33,4% anketiranih nastavnika u Srbiji koristilo Google  učionicu i njoj slične alate za realizaciju obrazovno-vaspitnih aktivnosti. Na svetskom nivou, Google učionica se koristi u više od 250 zemalja sveta, a izazovi sa kojima su se nastavnici i učenici susretali u prethodnom periodu rešeni su poboljšanim funcionalnostima koje stižu od nove školske godine.

Google Meet i Google Classroom integracija – novosti

Kako bi se nastavnicima tokom realizacije nastave obezbedila veća mogućnost kontrole učeničkih aktivnosti u onlajn-okruženju, od septembra će moderatori edukativnih sastanaka (nastavnici) moći da zabrane pristup času onim učenicima kojima je već dvaput odbijen ulazak. Na ovaj način će se zaštititi i radno okruženje od ulaska učenika drugih odeljenja ili razreda. Isto tako, nastavnici će moći dosta lakše da kontrolišu učeničke aktivnosti tokom onlajn-sastanka tako što će postaviti ograničenja za javljanje i uključenje u čas. Pored toga, nastavnike i učenike očekuju i noviteti u pogledu pridruživanja Meet sastanku, kontrole mikrofona svih učenika i kreiranja posebnih soba za komunikaciju, odnosno očekuje ih timski rad ili simultane diskusije male grupe učenika u koje jedino nastavnik ima pravo ulaska.

Noviteti se odnose i na korišćenje virtuelne table „Jamboard”, pomoću koje će učenici u realnom vremenom moći da pišu, crtaju, unose komentare i rade, uz mogućnost da nastavnik prati njihovo angažovanje. Važna izmena obuhvata i mogućnost promene pozadine tokom onlajn-sastanka, što znatno olakšava rad i učenje od kuće.  najavljuje i povećanje broja učesnika koji bi nastavniku bili vidljivi na početnom ekranu (Grid view), što omogućava simultano praćenje čitavog odeljenja odjednom i znatno olakšava realizaciju onlajn ispitivanja, testiranja ili proveravanja znanja.

Šta vas novo očekuje u  Google učionici?

Pošto je model rada u novoj školskoj godini poznat, Google se potrudio da omogući lakše pridruživanje odeljenju i času pomoću linka koji se može deliti čak i putem komunikacijskih aplikacija kao što su WhatsApp, Viber ili SMS . Međutim, nastavnicima je najinteresantnija izmena što će odsad biti omogućeno praćenje originalnosti učeničkih radova. Na ovaj način sprečava se mogućnost bilo kakvog plagiranja, odnosno slanja istih radova više učenika u okviru istog odeljenja ili razreda. Dobijene izveštaje o originalnosti učeničkih radova nastavnici mogu preuzeti i dalje podeliti odeljenjskom starešini, roditeljima ili učenicima na ispravku.

Noviteti stižu i za GSuit  administratore, koji će imati mogućnost da provere metrike angažovanja i rad svih učenika i nastavnika – korisnika Google učionice. Podaci koji se dobiju pružiće uvid u trajanje rada svih učesnika. Na ovaj način nastavnici će moći da provere koliko učenici provode vremena u Google  učionici i kako međusobno komuniciraju.

Ovo su samo neki od preko 50 noviteta koje Google uvodi da olakša učenicima i nastavnicima rad u onlajn-okruženju. Kako biste se upoznali sa novim mogućnostima i naučili kako da kreativno primenite različite digitalne alate koji se integrišu sa  Google  učionicom, pridružite se prvom i najvećem onlajn obrazovnom samitu u Srbiji.

Za više informacija možete nam se obratiti putem imejl-adrese:  office@institut.edu.rs  ili pozivom na broj: 011/40-11-260

Izvor: institut.edu.rs/blog.google

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama