Novo istraživanje: I deca su prenosioci, kao i odrasli

jul 1, 2020

Još je nejasno u kojoj meri deca mogu da šire koronavirus, ali nova studija ukazuje na to da je moguće da ga prenose lako kao zaraženi odrasli, rekli su švajcarski istraživači.

Manje dece od odraslih zaraženo je koronavirusom, i manje njih razvija teške oblike bolesti i čini se da nisu “glavni pokretači prenošenja”, ali deca svih uzrasta su ipak zaražena, rekli su istraživači.

Foto: Canva

„Uprkos visokom procentu blagih ili asimptomatskih infekcija, treba ih smatrati prenosiocima ukoliko se drugačije ne dokaže“, zaključili su istraživači sa Univerziteta u Ženevi.

U istraživanju je kod 23 dece uzrasta od sedam dana do 16 godina test na KOVID-19 bio pozitivan, a sva osim dvoje su nosila istu količinu virusa kao i odrasli.

“Naši podaci pokazuju da je virusno opterećenje u dijagnozi uporedivo sa onim kod odraslih i da simptomatska deca svih uzrasta imaju preduslov za dalje prenošenje virusa u ranoj akutnoj fazi”, napisali su autori.

Međutim, čini se da deca ne šire virus na isti način kao što to čine i odrasli, piše CNN, prenosi N1.

„Uzimajući u obzir relativno malu učestalost zaražene dece, čak i u teško pogođenim područjima, biološki ili drugi nepoznati faktori mogu dovesti do slabijeg prenosa“, pretpostavili su autori.

Oni su rekli da je potrebno još istraživanja kako bi se u potpunosti razumela uloga dece u širenju virusa.

Studija je imala određena ograničenja, uključujući upotrebu uzoraka virusa preostalih od rutinskih dijagnostičkih testova.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Emerging Infective Diseases.

Izvor: N1/CNN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama