Ново истраживање: И деца су преносиоци, као и одрасли

Још је нејасно у којој мери деца могу да шире коронавирус, али нова студија указује на то да је могуће да га преносе лако као заражени одрасли, рекли су швајцарски истраживачи.

Мање деце од одраслих заражено је коронавирусом, и мање њих развија тешке облике болести и чини се да нису “главни покретачи преношења”, али деца свих узраста су ипак заражена, рекли су истраживачи.

Foto: Canva

„Упркос високом проценту благих или асимптоматских инфекција, треба их сматрати преносиоцима уколико се другачије не докаже“, закључили су истраживачи са Универзитета у Женеви.

У истраживању је код 23 деце узраста од седам дана до 16 година тест на KОВИД-19 био позитиван, а сва осим двоје су носила исту количину вируса као и одрасли.

“Наши подаци показују да је вирусно оптерећење у дијагнози упоредиво са оним код одраслих и да симптоматска деца свих узраста имају предуслов за даље преношење вируса у раној акутној фази”, написали су аутори.

Међутим, чини се да деца не шире вирус на исти начин као што то чине и одрасли, пише CNN, преноси Н1.

„Узимајући у обзир релативно малу учесталост заражене деце, чак и у тешко погођеним подручјима, биолошки или други непознати фактори могу довести до слабијег преноса“, претпоставили су аутори.

Они су рекли да је потребно још истраживања како би се у потпуности разумела улога деце у ширењу вируса.

Студија је имала одређена ограничења, укључујући употребу узорака вируса преосталих од рутинских дијагностичких тестова.

Истраживање је објављено у часопису Emerging Infective Diseases.

Извор: Н1/CNN