Новогодишњи поклони: Како одабрати играчку у складу са узрастом

Ако сте ових дана улазили у продавнице играчака онда вам је потпуно јасно да је новогодишња „шизофренија” увелико почела. Доба године којем се деца (с разлогом) највише радују је на помолу, јелке су углавном окићене, недостају још поклони. Одлазак у куповину поклона са децом је авантура равна освајању Монт Евереста, па је савет једне маме која ј то прошла – или их оставите код куће, или куповину обавите преко интернета. Данас готово све продавнице имају онлајн продају, а ја сам ове године, због веома доброг избора и приступачних цена куповала преко Акса Шопа.
Пошто нам фамилије и кумова не недостаје, у не тако велики буџет сам морала да упакујем осам пакетића за различите узрасте. Одлучила сам да слаткише изоставим, па сам се фокусирала на избор квалитетне играчке која ће сваком од њих бити корисна и занимљива. Па кад сам већ ја прошла кроз све то и научила нешто, можда ћу другим мамама олакшати својим саветима. Јер, будимо искрени, овај посао обављају углавном жене.

За бебе до годину дана

Једна од првих ствари које свака беба добије јесу играчке за креветац и колица. И заиста, у првим недељама дете највише времена проводи у кревецу па је било каква врста анимације веома корисна. Вртешке за креветац су увек добар избор. Кад прође пар месеци, беба ће пожелети да то и дохвати, па ће имати мотив да се окреће, помера, сеже рукицама. Згодна ствар су и оне гимнастике за бебе. Познато је, и сваки доктор ће вам потврдити, да дете треба што више времена да проводи на поду. А пошто га нећете баш спустити на паркет, беби гимнастике су супер ствар. Биће им топло и мекано, а имаће чиме и да се забаве.
 
 
 

За децу од 12 до 30 месеци

Па и више од 30. Деци која већ имају више од 12 месеци, већ лагано можете да купујете гуралице (или тротинете за оне мало веће), интерактивне играчкице, бебе лутке са разним додацима… Све то има своју улогу у овој фази развоја. Гуралице су ту да помогну моторички развој, интерактивне играчке (међу којима ми се највише допала Нојева барка) помажу стицању првих знања и утичу на психо-моторни развој у целини, док бебе лутке које никад неће изаћи из моде могу бити веома добре за стварање првих хигијенских и других навика.
У нашем случају, гуралица и беба лутка су биле најбоље инвестиције када је реч о играчкама.

За децу од две до три године (или мало старију)

Ако не желите да купујете играчке, можете се определити за нешто што је потребно сваком вртићком детету – ранац. Ранчеви се носе у вртић, код баке и деке на спавање, у паркић… па никад нису вишак. Нешто неодољиво и другачије од онога што виђате свакодневно су Oops 3Д ранчеви. Врло квалитетни, веселих боја и необични, не могу проћи неопажено где год да се појаве. А у понуди су и кутије за ужину, па се може направити и леп комплет.
 
 
 

За децу од три до пет година

Кад сам бирала поклон за кумче од три године, нисам се много двоумила. Откако су се појавиле код нас, обично бирам Wow играчке. За њихов рад нису потребне батерије већ функционишу на фрикциони погон. Нема оштрих ивица, нема ситних делова, нема ПВЦ-а, нити било каквих отровних супстанци. Ватрогасна кола, амбулантна кола, полицијска патрола, багер, авиони – сваки долази са својим возачем. Поуздане су, врло квалитетне, занимљиве и међусобно компатибилне па се свака нова купљена надовезује на претходну. Овог пута смо изабрали ракету.
Било да одлучите да послушате моје савете који се тичу избора играчака или желите нешто друго, свакако пожурите с куповином. Ако сачекате последњи тренутак, оно најбоље ће се разграбити. И да, онлајн куповина је увек добар избор, поготову ако је у току празнична понуда!
А. Ц.