НПС о Пројекту државне матуре: Ко ће сносити одговорност због свега (не)учињеног?

Национални просветни савет је 8. октобра 2020. године, на захтев Министарства просвете, науке и технолошког развоја, одржао хитну седницу о Пројекту државне матуре ИПА2015, стоји у саопштењу које је данас послато медијима.

“За разматрање ове теме, тражили смо податке о Пројекту државне матуре. Нажалост исте нисмо добили.”

Највећу бојазан међу члановима Националног просветног савета изазвао је навод из дописа ресорног министра и то: „Договори и обуке са високошколским установама су у току, а одлуке о прихватању матуре или неким прелазним решењима ће донети сами факултети и обавестити јавност о новим правилима уписима.“

После свега намеће се најмање неколико питања: Прво: Даља судбина овог пројекта, уколико факултети донесу одлуку о неприхватању државне матуре. Друго: Шта ће бити са ученицима у том случају? И на крају, али не и неважно: Ко ће сносити одговорност због свега (не)учињеног?

Национални просветни савет ће инсистирати на јасним правилима полагања државне матуре, ресурсима и логистици, као и прецизном ставу факултета који треба овим да замене своје пријемне испите.

А све ово у циљу побољшања квалитета образовања и васпитања за сву нашу децу, закључује се у саопштењу које потписује Национални просветни савет.