NSPRV traži pregovore s Ministarstvom o novogodišnjoj nagradi

25 novembra, 2022

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV) uputio je Agenciji za mirno rešavanje radnih sporova zahtev za pregovore o “novogodišnjoj nagradi”, na koju, prema Posebnom kolektivnom ugovoru, prosvetni radnici imaju pravo.

– Posebnim kolektivnim ugovorom definisano je da zaposlenom PRIPADA pravo na Novogodišnju nagradu, o čijoj visini i dinamici isplate se svake godine pregovara. Sa zahtevom da otpočinjanje tih pregovora NSPRV se obratio nadležnima u Ministarstvu prosvete pre dve nedelje, ali odgovor nikada nije stigao. Povodom opisane situacije, NSPRV se danas formalno obratio i Agenciji za mirno rešavanje radnih sporova. – stoji u saopštenju sindikata.

Sindikat navodi i da je 10.11. zahtev za pregovore o toj nagradi upućen resornom ministru Branku Ružiću, ali da odgovor Ministarstva prosvete Srbije „nikada nije stigao“.

Kako je 04.11.2022. u „Službenom glasniku RS“ objavljen aneks Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika (u daljem tekstu PKU) u kome i dalje u članu 32. stoji: „Zaposlenima pripada pravo na novogodišnju nagradu, u jednakom iznosu. O visini i dinamici isplate nagrade iz stava 1. ovog člana, Vlada i reprezentativni sindikati pregovaraju svake godine“, traženo je da se postupa po njemu. Na dopis nismo dobili odgovor do danas. Međutim, na sastanku sa ministrom prosvete 28.11.2022. kome su prisustvovali predstavnici reprezentativnih sindikata na pitanje šta će biti sa isplatom novogodišnje nagrade, odgovoreno je da para nema. Smatramo da je ovim prekršena obaveza pregovaranja.

Naveli su da je pravo na „novogodišnju nagradu“, koje je ranije postojalo, Vlada Srbije ograničila tako što je „Zakonom o budžetu suspendovala isplatu svih bonusa osim jubilarnih nagrada“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama