НСПРВ тражи преговоре с Министарством о новогодишњој награди

25 новембра, 2022

Независни синдикат просветних радника Војводине (НСПРВ) упутио је Агенцији за мирно решавање радних спорова захтев за преговоре о “новогодишњој награди”, на коју, према Посебном колективном уговору, просветни радници имају право.

– Посебним колективним уговором дефинисано је да запосленом ПРИПАДА право на Новогодишњу награду, о чијој висини и динамици исплате се сваке године преговара. Са захтевом да отпочињање тих преговора НСПРВ се обратио надлежнима у Министарству просвете пре две недеље, али одговор никада није стигао. Поводом описане ситуације, НСПРВ се данас формално обратио и Агенцији за мирно решавање радних спорова. – стоји у саопштењу синдиката.

Синдикат наводи и да је 10.11. захтев за преговоре о тој награди упућен ресорном министру Бранку Ружићу, али да одговор Министарства просвете Србије „никада није стигао“.

Како је 04.11.2022. у „Службеном гласнику РС“ објављен анекс Посебног колективног уговора за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика (у даљем тексту ПКУ) у коме и даље у члану 32. стоји: „Запосленима припада право на новогодишњу награду, у једнаком износу. О висини и динамици исплате награде из става 1. овог члана, Влада и репрезентативни синдикати преговарају сваке године“, тражено је да се поступа по њему. На допис нисмо добили одговор до данас. Међутим, на састанку са министром просвете 28.11.2022. коме су присуствовали представници репрезентативних синдиката на питање шта ће бити са исплатом новогодишње награде, одговорено је да пара нема. Сматрамо да је овим прекршена обавеза преговарања.

Навели су да је право на „новогодишњу награду“, које је раније постојало, Влада Србије ограничила тако што је „Законом о буџету суспендовала исплату свих бонуса осим јубиларних награда“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама