О избору уџбеника не може да одлучује Савет родитеља

1 августа, 2021

О избору уџбеника са стручног становишта свакако не може да одлучује Савет родитеља, у чијем раду учествује по један представник родитеља ученика сваког одељења у школи.

Цена уџбеника, такође, не може бити преовлађујући чинилац приликом одлучивања о избору уџбеника, што би из угла родитеља био један од кључних параметара којим би се руководили – речено је незванично Данасу у Министарству просвете, поводом захтева Заштитника грађана да Министарство усклади законе о основама система образовања и васпитања и о уџбеницима како би се јасно дефинисала улога Савета родитеља школе у поступку одабира уџбеника.

Из ресорног Министарства поручују да усклађивање може ићи једино ка томе да се избрише став из Закона о основама система образовања и васпитања у коме пише да Савет родитеља учествује у избору уџбеника.

Подсећају да када општи и посебан закон нису усклађени у неком члану, примењује се посебан закон, односно lex specialis, јер посебни пропис има првенство примене у односу на општи, пошто је његово поље примене уже постављено.

У овом конкретном случају Закон о уџбеницима је lex specialis у односу на Закон о основама система образовања и васпитања који је општи прописи.

– Избор уџбеника може вршити само стручњак, односно онај који познаје план и програм наставе и учења и који је позван да размишља о најбољим начинима да се прописани план и програм остваре, односно који поседује одговарајућа стручна, методичка и дидактичка знања и умећа, те је способан да унапред предвиди улогу уџбеника у остваривању прописаних исхода наставног процеса за конкретан наставни предмет – појашњавају у Министарству.

Заштитник је, подсетимо, почетком јуна, после притужби родитеља ученика ОШ „Ослободиоци Београда“ да је школа одбила да одобри коришћење бесплатних уџбеника за поједине предмете, покренуо поступак контроле правилности и законитости рада Министарства и те школе.

Аутор: В. А.

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама