Објављене прелиминарне листе за упис у вртиће у Београду, биће још додатних места

У 17 београдских предшколских установа су објављене прелиминарне листе деце која су добила место на конкурсу за упис у предшколске установе, изјавио је градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак.

„Објавом прелиминарних листи почиње да тече рок за жалбе родитеља који нису задовољни одлуком уписне комисије. Жалбе се могу поднети до 18. јуна електронском поштом установи у којој су родитељи и конкурисали“, рекао је Гак и додао да се након тога крајем месеца очекује и коначна листа, објавио је Беоинфо.

Гак је истакао и да ће током лета Секретаријат за образовање и дечју заштиту одобравати додатних до 20 одсто повећања капацитета тамо где се процени да је то могуће, те да ће до септембра бити отворени и нови вртићи попут објекта у Сурчину, чија је адаптација при крају.

„Не би требало да брину родитељи јер ће још бити додатних места. Док не упишемо децу свих заинтересованих родитеља, настављамо и сарадњу са приватним вртићима у којима је омогућен боравак деце уз финансијску помоћ Града Београда“, нагласио је Гак.

Он је истакао да је Град Београд на добром путу да оно што је зацртано и оствари будући да је обухват деце предшколским образовањем са некадашњих 45 подигао на 73 одсто.

„То значи да настављамо рад на даљем смањењу листе чекања за вртиће на којој је у овој години било око 2.000 деце, док је 2017. године на чекању било око 10.000 деце. То је већ велики успех, али бићу задовољан тек када листу потпуно укинемо“, поручио је Гак.

На конкурсу за упис у београдске вртиће, који је трајао од 30. марта до 15. маја, стигао је 20.251 захтев за место у вртићима.

Приоритет при упису имају деца из друштвено осетљивих група, деца запослених родитеља и редовних студената, као и деца која имају статус трећег и сваког наредног детета у примарној породици.

Извор: РТС