Objavljene preliminarne liste za upis u vrtiće u Beogradu, biće još dodatnih mesta

U 17 beogradskih predškolskih ustanova su objavljene preliminarne liste dece koja su dobila mesto na konkursu za upis u predškolske ustanove, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

“Objavom preliminarnih listi počinje da teče rok za žalbe roditelja koji nisu zadovoljni odlukom upisne komisije. Žalbe se mogu podneti do 18. juna elektronskom poštom ustanovi u kojoj su roditelji i konkurisali”, rekao je Gak i dodao da se nakon toga krajem meseca očekuje i konačna lista, objavio je Beoinfo.

Gak je istakao i da će tokom leta Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu odobravati dodatnih do 20 odsto povećanja kapaciteta tamo gde se proceni da je to moguće, te da će do septembra biti otvoreni i novi vrtići poput objekta u Surčinu, čija je adaptacija pri kraju.

“Ne bi trebalo da brinu roditelji jer će još biti dodatnih mesta. Dok ne upišemo decu svih zainteresovanih roditelja, nastavljamo i saradnju sa privatnim vrtićima u kojima je omogućen boravak dece uz finansijsku pomoć Grada Beograda”, naglasio je Gak.

On je istakao da je Grad Beograd na dobrom putu da ono što je zacrtano i ostvari budući da je obuhvat dece predškolskim obrazovanjem sa nekadašnjih 45 podigao na 73 odsto.

“To znači da nastavljamo rad na daljem smanjenju liste čekanja za vrtiće na kojoj je u ovoj godini bilo oko 2.000 dece, dok je 2017. godine na čekanju bilo oko 10.000 dece. To je već veliki uspeh, ali biću zadovoljan tek kada listu potpuno ukinemo”, poručio je Gak.

Na konkursu za upis u beogradske vrtiće, koji je trajao od 30. marta do 15. maja, stigao je 20.251 zahtev za mesto u vrtićima.

Prioritet pri upisu imaju deca iz društveno osetljivih grupa, deca zaposlenih roditelja i redovnih studenata, kao i deca koja imaju status trećeg i svakog narednog deteta u primarnoj porodici.

Izvor: RTS