Објављени прелиминарни резултти мале матуре: математика лошије урађена, највише жалби на српски

25 јуна, 2020

Судећи према првим утисцима прелиминарних резултата са завршног теста, мали матуранти су најлошије урадили тест из математике. Ђаци и родитељи највише су се жалили на немогућност онлајн увида у тестове.


Прелиминарни резултати завршног испита који су ученици осмог разреда полагали од 17. до 19. јуна објављени су јуче на сајту Министарства просвете. Они који нису имали могућност увида у резултате електронским путем јуче су то могли да ураде у школи, као и да поднесу евентуалне прмедбе. Писане жалбе на резултате завршног испита данас ће решавати окружне комисије.

Директор београдске осмолетке “Алекса Шантић” Радивоје Миљић истиче за “Блиц” да је на самом почетку било потешкоћа у отварању платформе на којој су објављени прелиминарни резултати.

– У почетку смо могли да видимо само број бодова, а касније и тестове. Од 150 осмака, само је двадесетак ученика дошло у школу да се жали, за разлику од прошле године када их је било много више. Углавном нису имали веће примедбе – указује Миљић.

Према његовим речима, утисци ђака из ове школе показује да је тест из математике био најтежи.

– Сигурно да постоји више разлога зашто је тако, можда им тај предмет не иде или се нису довољно спремали, а и цела ситуација претходних месеци је била поприлично тешка… – каже директор.

Према речима Вере Ђорђевић, директорке ОШ “Јован Јовановић Змај” у Обреновцу, општи утисак ђака је да су тест урадили у складу са својим очекивањима.

– Мишљења деце су подељена који тест је био најтежи, а то се показало и по резултатима теста. Видећемо наредних дана када се објави просек, али вероватно ће за математику бити најнижи просек, јер се некако увек испостави да је већини ученика тај предмет најтежи – каже за “Блиц” директорка Ђорђевић.

Како додаје, током подношења жалби приметан је уобичајен број, као и сваке године, али сада махом због немогућности онлајн увида у тест.

Јасмина Пастоњицки, председница Актива директора основних школа у Новом Саду и директорка ОШ “Васа Стајић”, рекла је за “Блиц” да су у тој школи од самог почетка имали нормалан приступ сајту Министарства док је од неких колега из других школа и неких родитеља чула да су имали мањих проблема.

– То је било само у старту и због тога смо добили обавештење од надлежних да је рок за приговоре на резултате тестова померен, тако да је све функционисало у најбољем реду. Родитељи који се баш и не сналазе најбоље са компјутерима долазили су у школу где су уз нашу помоћ имали увид у завршни рад свог детета и имали су могућност да поднесу приговор. Њих смо одмах слали окружној комисији и похвално је да смо на неке од њих врло брзо добили одговоре. Наравно, неки су уважени, а неки и нису – објашњава нам Пастоњицки.

Каже и да је убедљиво највише приговора било на тестове из српског језика, мало мање из математике, а најмање на комбиновани тест.

– Родитељи су се убедљиво највише жалили на 18, 19. и 20. задатак на тесту из српског језика који су били отвореног типа и ученик је у одговору требало да напише неколико реченица. Затим су ту бодовани правопис, граматика и сам одговор, односно да ли је он у духу питања. Нешто мање приговора било је на задатке из математике у којима је бодован сам поступак путем којег се дошло до резултата, па је постојала дилема да ли би могао бити барем делимично признат или не. Најмање приговора било је на комбиновани тест који сам по себи не пружа могућност за било какву сумњу у тачност одговора јер се они заокружују – прича нам Пастоњицки.

Судећи по реакцијама родитеља, деце и наставника, Пастоњицки каже да је овакав систем увида у резултате тестирања добро замишљен, да лепо функционише и да се нада да ће и убудуће заживети.

И нишки матуранти имали су приговоре на резултате из српског језика. У ОШ “Свети Сава” у Нишу, једној од највећих у овом граду, кажу да према до сада расположивим информацијама математика је боље урађена од српског језика те да се највећи број приговора који је поднет после матуре односи на српски језик.

– Пристигло нам је до сада укупно преко 50 приговора на тестове, од којих се највећи број односи на српски језик. Наш утисак је зато да је математика боље урађена од српског језика. Приговори из теста за српски језик се односе на задатак број три где је требало да се одреди врста понуђене речи, а тачан одговор је придев. Родитељи су могли да погледају тест код куће на основу идентификационе листе коју је дете понело са собом. Када се прегледају тестови, видеће се колико су основане примедбе. Ако су тачно урадили, онда се тај задатак признаје и повећава се број бодова – каже директорка ОШ “Свети Сава” из Ниша Санела Тарана.

Са листом жеља треба бити реалан

Коначни резултати завршног испита биће објављени 28. јуна, а након тога се креће са попуњавам листе жеља за упис.

– Савет је да буду реални у односу на знање које имају и број бодова. Често се дешава да желе више него што могу, односно да упишу жеље за које немају довољно бодова. Обично за други круг остане један мањи проценат деце која нису добро проценила своје способности у односу на број бодова – истиче директор београдске осмолетке “Алекса Шантић” Радивоје Миљић.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама