Објављени резултати ПИСА 2022 теста – како су се показали наши ђаци?

децембар 5, 2023

Резултати ПИСА тестирања спроведеног прошле године међу земљама Организације за економску сарадњу и развој (OECD) представљени су јуче у Паризу, а данас су и званично објављени на сајту www.oecd-ilibrary.org.

У тестирању је учествовало више од 700.000 ученика из 81 земље чланица OECD. У Србији је реализовано од 8. марта до 15. априла 2022. године у 185 школа, а тест је полагало 6.468 ученика.

Ученици из Србије налазе се и даље испод OECD просека у математичкој, читалачкој и научној писмености показују најновији подаци ПИ СА 2022 истраживања. Просечно постигнуће наших ђака из математике и читања је 440, а из науке 447, док је просек OECD 472 из математике, 476 из читања и 485 поена из науке. Резултати наших ђака нису се битно променили у односу на претходно тестирање одржано 2018. године.

У образложењу резултата истраживања аутори се више пута осврћу на утицај Ковид 19 пандемије на образовање и резултат ПИСА теста.

У извештају се наводи да је “упркос изазовним околностима 31 земља успела да одржи или чак побољша своје резултате у области математике, у односу на претходно тестирање”.

Међу њима су и Аустралија, Јапан, Кореја, Сингапур и Швајцарска чији су резултати изнад OECD просека и крећу се од 487 до чак 575, у односу на 472 колико је просек. Системи ових земаља су, наводи се у извештају, показали бољу прилагодљивост током пандемије, што укључује краће периоде затварања школа, бољу организацију учења на даљину, континуирану подршку родитеља и наставника у процесу учења.

Истовремено, ПИСА 2022 тест показао је пад у перформансама ученика без преседана откако се овај тест спроводи, стоји у извештају. У поређењу са претходним тестирањем из 2018, укупни резултати нижи су за 10 поена у области читалачке писмености, за 15 поена кад је реч о математичкој. Конкретно, пад у математичким перформансама три пута је већи него икада раније.

“Заправо, сваки четврти петнаестогодишњак показао је слаб резултат из све три области – математика, читање и наука. Све то значи да ће имати потешкоћа да ураде основне алгоритамске операције или да интерпретирају једноставан текст. Овај тренд посебно је приметан у 18 земаља где чак 60% петнаестогодишњака заостаје.” – наводи се у извештају.

Ипак, таква ситуација се, кажу, само делимично може приписати утицају ковид пандемије.

“Резултати у области читања и науке већ су били у паду и пре пандемије, док су негативни трендови у математичким перформансама били још и 2018. очигледни у Белгији, Канади, Чешкој, Финској, Француској, Мађарској, Холандији, Новом Зеланду и Словачкој.” – наводи се у извештају.

Шта је ПИСА тест?

ПИСА тест је Међународни програм процене образовних постигнућа ученика (Programme for International Student Assessment). На тесту се оцењује знање из математике, читања и природних наука, а садржи и упитник о породичној ситуацији и социокултурном положају ученика, као и о њиховој перцепцији школе. Одржава се сваке три године почев од 1997, а Србија је први пут учествовала 2003, а затим и 2006, 2009. и 2012. године, док је тестирање 2015. године код нас изостало због финансијских разлога.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама