Ocena za drugi strani jezik i opisno i brojčano

septembar 6, 2018

Drugi strani jezik u prvom polugodištu u petom razredu ocenjivaće se i opisno i brojčano, navodi se u dopisu koji je Ministarstvo prosvete uputilo osnovnim školama.

Iz Ministarstva poručuju da su pokrenuli postupak izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kojima su obuhvaćena i nova rešenja za ocenjivanje drugog stranog jezika. Predložene izmene trebalo bi da budu u skupštinskoj proceduri tokom decembra, te postoji očekivanje da će do kraja prvog polugodišta nastavnici drugog stranog jezika biti u obavezi da ocenjuju brojčano.
„U susret očekivanoj zakonskoj promeni sugerišemo nastavnicima da u sadašnjem petom razredu tokom prvog polugodišta ocenjuju dvojako – i brojčano i opisno. Na taj način biće spremni za očekivanu promenu načina ocenjivanja, jer jedinstvo opisne i brojčane ocene obezbeđuje razvoj formativnog ocenjivanja u punom smislu“, navodi se u dopisu.
Kako nam je nezvanično objašnjeno, nastavnici će do izmene zakona raditi kao i dosad, s tim što će brojčane ocene unositi u svoje pedagoške sveske, a opisne u dnevnik. Kada izmene zakona stupe na snagu, brojčane ocene date u prvom polugodištu će prepisati u dnevnike.
Juče nismo uspeli da dobijemo odgovor iz Ministarstva kako će se zakon primenjivati retroaktivno, ako novo rešenje startuje od drugog polugodišta. Ovu dilemu imaju i u Društvu za strane jezike.
Predsednica Društva Ljiljana Đurić kaže za Danas da su zatrpani pozivima nastavnika, koji strahuju da će ovogodišnja generacija učenika petog razreda „biti žrtvovana“. Društvo za 20. septembar najavljuje tribinu, na koju će pozvati predstavnike Ministarstva i nastavnike iz škola. Ukazuju da je „pravnik Ministarstva prosvete jedini koji može da obavesti nastavnike kako će u praksi izgledati ocenjivanje drugog stranog jezika“.
Podsetimo, nov Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, usvojen u oktobru 2017, promenio je status drugog stranog jezika iz obaveznog izbornog predmeta u izborni program, kakav imaju i građansko vaspitanje i verska nastava. Izborni programi se ocenjuju opisno pomoću trostepene skale – ističe se, dobar i zadovoljava, a zaključna ocena ne utiče na opšti uspeh učenika.
– To znači da nema negativne opisne ocene. Imamo pouzdana saznanja da neki učenici nisu dolazili na časove verske nastave i građanskog vaspitanja i po nekoliko meseci, ali su svejedno imali ocenu zadovoljava, pa čak i ističe se. Ovakvim zakonskim rešenjem nema načina da naterate učenike da redovno dolaze na časove – ističe Đurić i pita kako će u takvoj situaciji đaci dostići propisane standarde postignuća za kraj osnovnog obrazovanja, koji su doneti i za prvi i za drugi strani jezik.
Kako oceniti kontrolne i pismene zadatke?
Ljiljana Đurić kaže da je nastavni plan i program za peti razred usvojen pre stupanja na snagu novog krovnog zakona i su u njemu predviđeni kontrolni i pismeni zadaci, za koje je takođe nejasno kako će se ocenjivati.
Piše: V. Andrić
Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama